Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Inspirerande hållbarhetskonferens på bion i Vetlanda

Under onsdagen samlades ett 40-tal personer på bion i Vetlanda för att delta i A Sustainable Tomorrows digiloga hållbarhets- och framtidskonferens. Politiker och företagare kom för att vara med och lyssna till flera föreläsare som bland annat pratade om hur företag kan minska sitt klimatavtryck.

Laura Storm.

Laura Storm föreläste från Helsingborg men föreläsningen livsesändes för deltagarna som befann sig i Vetlanda.

Nuvab, som är kommunens näringslivsbolag, jobbar för ett hållbart näringsliv och det var därför en självklarhet att hållbarhets- och framtidskonferensen, som hålls i Helsingborg, skulle livesändas i Vetlanda.

– Vi är medlemmar i CSR Småland som är ett hållbarhetsnätverk för näringslivet. Vi är också med i styrgruppen för regionens hållbarhetsprojekt och fick därför frågan om vi ville ha en Hub i Vetlanda där företagare och politiker kunde samlas för att vara med på konferensen och det kände vi att vi ville. Det är ett bra tillfälle för våra företagare att nätverka med varandra och ta del av intressant information, säger Cecilia Hjort Athler, näringslivsutvecklare på Nuvab.

Konferensen var digilog vilket innebar att deltagarna först fick se livesända föreläsningar från Helsingborg på den stora skärmen i biosalongen. Efter lunch var det föreläsare på plats i Vetlanda. Till hälften digital och till hälften analog, helt enkelt.

Noll restprodukter

En av dem som var på plats var Mariana Morosanu, grundaren av Circular Centre, för att berätta om företaget och social hållbarhet. Circular Centre arbetar för att skapa arbeten för de som har det allra svårast att ta sig in på arbetsmarknaden i Sverige, utrikesfödda kvinnor. Deras vision är noll människor i utanförskap och noll restprodukter i samhället.

– Det känns jätteroligt att få vara med och berätta om det som länge har varit som min lilla bebis. Det är även väldigt inspirerande att få vara här och lyssna på andra och jag känner att jag har lärt mig massvis, säger Mariana.

Även Johan Wegbrant, ägare av Wegbrant arkitektur var på plats i Vetlanda. Han var där för att prata om hållbart byggande och hur vi kan bygga en klimatsmart framtid.

Det blev en paus för lite yoga.

Det blev en paus för lite yoga.

Nya idéer

I biosalongen fanns även Markus Wanke som jobbar som kvalitets-, miljö- och arbetsmiljösamordnare på MP bolagen. Han var där för att lyssna på föreläsningarna och förhoppningsvis få med sig en del nya idéer tillbaka till arbetet.

– Jag är här i dag för att få lite inspiration och nya idéer. Jag jobbar ju med just miljö och jag känner att det är jättebra för mig att vara med på detta. Sen är det väldigt bra att den arrangeras, sånt här behövs, säger han.

Elisabeth Hermansson, miljösamordnare på Hydro, var på plats tillsammans med Anna Lindén, HSSE manager på Hydro, för att ta del av intressanta föreläsningar och nätverka med andra deltagare.

– Eftersom vi arbetar på Hydro är det en självklarhet att vi är här. Jag tycker att det är ett bra tillfälle att nätverka med andra och få med sig idéer och nya sätt att tänka, säger Elisabeth.

Anna Lindén och Elisabeth Hermansson från Hydro.

Anna Lindén och Elisabeth Hermansson från Hydro.

Under dagen föreläste även Fredrik Moberg som pratade om hur vi i många fall kan ta inspiration från djuren för att skapa en mer hållbar planet. Andra föreläsare var bland annat Fredrik Reinfeldt, Laura Storm och Cecilia Ekholm.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer