Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Inställda valborgs­firanden

Den 30 april är det valborgs­mässo­afton. Men i år blir det inga traditions­enliga valborgs­firanden i Vetlanda kommun. Detta med anledning av förbudet att anordna offentliga tillställningar och allmänna samman­komster med fler än 50 deltagare.

En brasa brinner.
mallbild

Med anledning av förbudet att anordna offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare, och för att minska risken för smittspridning, ställs samtliga organiserade och traditionsenliga valborgsfiranden i Vetlanda kommun in i år. Hos Folkhälsomyndigheten kan du läsa mer om hur du bör tänka inför valborgsfirandetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

– Vi beslutade ganska tidigt från kommunens sida att vi inte kunde ha något firande under rådande omständigheter. Vi vill inte bidra till en ökad smittspridning och vi hoppas att alla har förståelse för det, förklarar kultur- och fritidschef Stewe Jonsson.

Vetlanda kommun brukar arrangera sitt traditionella valborgsfirande vid Kvarndammen i Vetlanda, men i år blir det alltså inte av. I flera av kommunens övriga orter har ideella föreningar anordnat egna firanden, men enligt vad Stewe Jonsson erfar så blir inte heller dessa av i år.

– Vi har förstått att föreningarna resonerar på samma sätt som vi och inte vill locka större folksamlingar. Så vitt vi vet arrangeras inga firanden, säger Stewe Jonsson.

Vid firande på egen hand

Vetlanda kommun uppmanar till stor försiktighet när det gäller egen eldning av majbrasor. Eldning kan ställa till problem om brasan inte anläggs på rätt sätt. Det gäller att förhindra både brand och störningar av rök för omgivningen. För eldning på allmän plats krävs tillstånd av polisen. Det torra vädret gör också att brandrisken just nu är stor. Är det mycket torrt i skog och mark kan eldningsförbud komma att utfärdas.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer