Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Karin har gården och skogen som skafferi

Karin Bjärnstedt brinner för det lokala och när­producerade. Med skogen som skafferi tillverkar hon bland annat kådsalva, granskotts­sirap och kantarelldipp på gården i Ekekull utanför Skede.

Karin Bjärnstedt

Karin Bjärnstedt driver Ekekulls produkter sedan 2013, råvarorna hämtar hon i familjens egen skog. "Det känns jätteroligt att ta tillvara på det vi har på gården" säger hon.

Det började med några envisa själv­sprickor på hälarna som trots att Karin provade det mesta hon kom över inte riktigt ville läka. På julmarknaden i Huseby hittade hon en grankåd­salva som enligt den norrländska försäljaren var bra till det mesta.

– Jag testade och blev helt såld. För mig funkade det verkligen, själv­sprickorna försvann. Jag tänkte att det här är något som jag skulle vilja tillverka själv, berättar Karin.

Det är snart 30 år sen, på den tiden var Karin student och siktade på ett jobb som förskole­pedagog. Men tankarna på att driva eget fanns hela tiden med i bakhuvudet. Så träffade hon skogs­bonden Lennart och bitarna föll på plats.

– Vi har båda en passion för skogen och vill leva av det den ger. Lennart jobbar med traditionellt skogs­bruk där han avverkar och planterar och jag är ute och skrapar kåda och tappar sav, säger Karin.

Gården med sin lummiga trädgård och knotiga fruktträd ligger högt upp bland backarna utanför Skede och har funnits i släkten i generationer. Här kokar Karin nu kådsalva enligt gammalt recept.

– Kådsalva har använts i Sverige i århundraden och i var och varannan by fanns någon som tillverkade det. Även i Ekekull har jag fått berättat för mig av hembygds­föreningen, så det känns lite roligt, säger hon.

Som föräldraledig tog Karin steget och startade upp sitt företag Ekekulls produkterlänk till annan webbplats 2013. På webben men också på marknader, gårdsbutiker och via Reko-ring Vetlanda säljer hon sin salva men även granskotts­sirap och björksav. Beroende på tid och tillgång på råvaror ingår även äppelmust, marmelad och gelé i utbudet. För sin kantarell­dipp fick Karin 2015 brons­medalj i SM i mathantverk.

– Det känns förstås jätteroligt, ett kvitto på att människor gillar det jag gör, säger hon.

Drömmen är att kunna bygga en butik hemma på gården, men just nu driver Karin sitt företag på halvtid bredvid studier till personlig assistent.

­– Corona­pandemin gjorde att en stor del av min inkomst försvann när det inte arrangeras några marknader, så för mig känns det viktigt att ha ett ben till att stå på. Jag tror det blir en bra kombination av att både kunna ägna mig åt detta och att vara personlig assistent, säger Karin som också sitter med i styrelsen för Bondens torg, en ekonomisk förening för småskaliga producenter i nordöstra Småland.

– Nätverket betyder mycket och har bland annat gjort att jag kunnat hitta åter­försäljare. Jag är otroligt stolt över mitt företag och mina produkter, det känns roligt att ta tillvara på det vi har på gården och samtidigt kunna hjälpa andra. Jag brinner verkligen för det lokala och det känns som att det ligger i tiden, fler och fler får upp ögonen för vad exempelvis skogen kan ge och vad som finns på hemma­plan.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer