Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Keramik i juletid

På Storgatan i Vetlanda hittar du Cillas krukor. På hyllorna i den lilla butiken trängs hjärtformade muggar i stengods med vackert glaserade tomtar och skålar i gotlandslera.

Cecilia Persson.

Cecilia Persson driver Cillas krukor som är en butik och verkstad. Här tillverkar hon allt från skålar till skulpturer. Hon håller också i kurser där den som vill kan lära sig dreja.

Här inne i den lilla butiken och verkstaden, som funnits i närmare 20 år, flödar kreativiteten och drejskivan går varm.

För Cecilia Person har det alltid varit självklart att det är keramik hon ska ägna sig åt i livet.

– Jag har alltid varit väldigt kreativ och jag älskar att rita och det var nog det som gjorde att jag blev intresserad av keramik. Sen kommer jag från Gotland från början och där är kultur en mer naturlig del av vardagen, säger hon.

Startade eget

Kärleken till keramik gjorde att hon började som lärling hos en keramiker på 80-talet.

– Jag var där i tre år och lärde mig väldigt mycket om yrket.

Efter det jobbade hon hos flera olika keramiker innan hon tog steget att starta en egen butik och verkstad i Vetlanda.

– För att kunna jobba med keramik behövde jag en verkstad där jag kunde göra det, säger hon.

Verkstaden är som ett andra hem och här spenderar hon mycket av sin tid.

– I vissa perioder har jag väldigt mycket att göra, särskilt under sommaren och hösten för då brukar jag vara med på olika mässor och marknader där jag säljer mina produkter. Efter nyår brukar det vara lite lugnare, säger hon.

Egen stil

Cecilia tillverkar främst bruksföremål som tallrikar, skålar och muggar men då och då gör hon även skulpturer som änglar, tomtar eller vackra trädgårdsdekorationer.

– Jag har en väldigt blandad stil. Jag gör keramik av både stengods och lergods och jag älskar att arbeta med gotlandslera, säger hon.

I butiken finns keramik i alla olika färger och med olika glasyrer. Cecilia visar upp en vacker skål som skiftar i blått och grönt.

– Den här glasyren är väldigt speciell och den har ett lite roligt namn, den kallas faktiskt för måsskit, säger hon och skrattar.

Skapa själv

De senaste åren har hon märkt att keramik har fått ett uppsving och att den yngre generationen har blivit mer intresserad.

– Det är människor i alla åldrar som handlar av mig. I dag är det många som vill ha det som ingen annan har och man vill gärna tillverka det själv, säger hon.

För att andra ska få möjlighet att skapa sin egen keramik arrangerar Cecilia kurser några gånger om året.

– I år fick jag tänka om lite och dela in deltagarna i mindre grupper. Jag vet inte riktigt hur vi kommer göra nästa år, säger hon.

Det har vart ett tufft år för Cecilia eftersom alla mässor och marknader som hon vanligtvis är med på har ställts in.

– Jag kommer få tänka om lite till nästa år. Jag funderar på att starta upp en webbshop, så att de som vill kan handla över nätet, säger hon.

Julförsäljning

Just nu råder det julstämning i butiken och julförsäljningen är i full gång. Här kan du köpa tomtar och änglar att dekorera ditt hem med eller fina julklappar.

– Jag håller öppet ända fram till jul, säger Cecilia.

Läs mer om Cillas krukor på vetlanda.se under shopping och livsstil.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer