Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Kliv in i bilderböckernas värld

När du går in genom entrédörrarna till Vetlanda museum är det som att kliva rakt in i en sagovärld. Utställningen Bilderbokens möjligheter har tagit över hela lokalen. Här möter du prinsessan som slåss mot drakar och räddar prinsar, haren som är rädd för sin egen vinterpäls, hajen, familjen Knyckertz och många fler.

Linnea Lövgren, Åsa Stenström, Helene Gustavsson och Martina Eriksson.

Linnea Lövgren, Åsa Stenström, Helene Gustavsson och Martina Eriksson har samarbetat i projektet med Bilderbokens möjligheter och de är alla nöjda med hur det blev.

Det är författaren och illustratören Per Gustavssons illustrationer som pryder museets väggar och skapar en interaktiv miljö för alla besökare. Illustrationerna är en del i projektet Bilderbokens möjligheter som arrangeras av Vetlanda museum tillsammans med Vetlanda bibliotek och Vetlanda kommuns förskolor och som ska bidra till större läsglädje bland barn.

– Det är ett projekt som både är väldigt roligt men också extremt viktigt. Det ska få fler barn att hitta läsglädjen och samtidigt utveckla sitt språk. Barn som blir lästa för redan från det att de är riktigt små får ett mer välutvecklat språk än de som inte gör det och det är något som kan påverka dem hela livet. Får du inte språket med dig redan som liten kan det vara svårt att någonsin komma ikapp, säger verksamhetsutvecklare Helene Gustavsson på barn- och utbildningsförvaltningen och fortsätter:

– Språk är makt och en demokratisk rättighet och vi måste gör allt vi kan för att för att ge barnen ett rikt och nyanserat språk.

Här kan du sitta och läsa i ett badkar.

Här kan du sitta och läsa i ett badkar.

Bryter mot normerna

Inför Bilderbokens möjligheter började barnbibliotekarie Martina Eriksson leta efter en författare med en stor bredd som varit med och tagit fram bilderböcker för barn i olika åldrar och hittade då Per Gustavsson.

– Jag kände direkt att han var den som vi hade letat efter. Han är en bred författare, som skrivit många populära böcker tillsammans med andra och som gör otroligt vackra illustrationer. Böckerna passar barn i flera olika åldrar och de är precis som många andra bilderböcker minst lika intressanta för oss vuxna. Sedan gillar jag att de bryter mot normerna och vänder på perspektiven. En av hans böcker handlar bland annat om en prins som inte alls vill vara ute och kämpa mot drakar utan hellre vara hemma och dricka choklad. Jag tänkte att Pers böcker nog skulle passa de flesta barnen, säger Martina.

En härlig läsmiljö.

En härlig läsmiljö.

Skapar läsmiljöer

Barnen får alltså läsa böcker som Per Gustavsson varit med och skrivit och de får också uppleva de miljöer de läst om när de besöker Vetlanda museum, där lokalerna blivit scener tagna ur böckerna.

Här får barnen gå på äventyr med den orädda prinsessan och följa med henne in till drakens grotta. De kan även hälsa på haren och hjälpa honom att plantera morötter i hans morotsland. Den rädda hajen har kommit vilse och behöver hjälp att återvända till havet. För de allra minsta har knotan ett eget rum där det finns både bollar att kasta och mjukisdjur att klappa.

– Vi har byggt upp miljöerna så att det finns sittplatser i nästan vartenda hörn för att få barnen att slå sig ner med en bok. De kan bland annat sitta och läsa i prinsessans säng eller i drakens grotta med en ficklampa, säger museichef Åsa Stenström.

– Tanken med att barnen får besöka museet och uppleva miljöerna de läst om i böckerna är för att de ska börja prata om det de har upplevt och sätta ord på sina egna tankar. Många av de barn som kommer hit vill gärna prata med mig och berätta om allt de har sett här och det är precis det som är tanken, säger museipedagog Linnea Lövgren.

Även Åsa har märkt av att utställningen har skapat mycket glädje och tankar hos barnen.

– Jag blev så glad när jag hörde en flicka som kom in här säga att detta var det museigaste museet hon varit på. Det gjorde mig väldigt glad, säger hon.

Harens rum.

Harens mysiga rum.

Barnens utställning

Utställningen finns på museet fram till den 6 mars, efter det är det förskolebarnens egen utställning som ska pryda museets väggar där barnen skapat konst med inspiration från bilderböckerna.

Fram till dess pågår också flera roliga aktiviteter i bilderboks-anda på Vetlanda bibliotek och Vetlanda museum.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer