Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Koppla av på Wallby Säteri

Omgärdat av stenmurar, grönskande kullar och med den vackra Skirösjön i bakgrunden ligger Wallby, som är ett säteri med anor från 1300-talet. Här kan du äta god mat gjord på närproducerade råvaror, fiska, bada bastu, cykla, vandra och bara njuta av omgivningen.

Avkoppling på Wallby Säteri

Magnus Nyman äger Wallby Säteri tillsammans med sin fru Sara. Här kan du äta god mat, bada bastu och bara koppla av.

Wallby Säteri ägs av Magnus och Sara Nyman. För närmare 20 år sedan lämnade de Sigtuna för att flytta till de småländska skogarna och Skirö.

– Vi ville testa något nytt och när vi såg att det gamla säteriet var till salu bestämde vi oss för att satsa. Eftersom barnen var små kändes det attraktivt att flytta ut på landet, säger Magnus Nyman.

Familjen behövde skapa jobb för att kunna bo på landsbygden. Sara är utbildad veterinär och Magnus har under många år jobbat med att driva flera hotell och restauranger.

– På gården fanns möjligheten att driva både en hotell- och restaurangverksamhet och en veterinärklinik och så blev det, säger Magnus Nyman.

Hotell- och restaurangverksamheten tog snabbt fart och lockade många besökare. De första åren jobbade de främst mot företag och arrangerade konferenser.

– Efter finanskrisen 2008 försvann många av våra företagsgäster och det gjorde att vi fick tänka om. Då tog vi fram ett paket tillsammans med Astrid Lindgrens värld och jobbade mycket tillsammans med Visit Sweden, säger Magnus.

Det gjorde att det var många utländska turister som kom för att bo på Wallby Säteri.

– Fortfarande i dag är 90 procent av våra gäster från utlandet och då främst från Tyskland, Belgien och Schweiz. Men vi hoppas såklart att fler svenskar ska hitta hit och det är ganska troligt att det blir så i år.

Bo på Wallby

Röda stugor med vita knutar står uppradade på gården, på Wallby Säteri finns närmare 70 bäddplatser. Här kan du välja att bo i parhus, hotellstuga eller varför inte i alléstugan med egen trädgård.

Wallby Säteri erbjuder också avkoppling och närhet till naturen. Här kan du bada och basta vid badbryggan i Skirösjön eller titta på korna som betar på de närliggande ängarna. Här passerar Höglandsleden förbi och erbjuder många fina vandringsleder. Du kan utforska naturen på egen hand med hjälp av Wallbys vandringskarta, eller med en lokal guide.

– Vår styrka är naturen, som vi lever på och av. Vårt mål är att få ut människor i skogen och ge dem en koppling till naturen, eftersom det i dag är många som inte har någon koppling alls, säger Magnus.

För att fler ska våga sig ut i naturen tar de ofta med sina gäster för att fiska och plocka bär och svamp i skogen. På kvällen lagar de mat utomhus, på råvarorna de samlat ihop under dagen.

Närproducerat

I restaurangen kan gästerna njuta av fina viner och god mat lagad på närproducerade råvaror, som följer årstiderna.

– Vårt mål att laga god mat med tradition och råvaror från trakten. Det finns så många bra producenter här av allt från kött till goda ostar. Det känns roligt att kunna servera mat som innehåller så bra råvaror, säger Magnus Nyman.

På Wallby Säteri ser man ljust på framtiden men i och med coronaviruset kommer sommaren se annorlunda ut.

– Vi står egentligen på ruta ett igen efter 20 år. Men vi försöker se det som en chans att få hit fler människor från närområdet.

Wallby Säteri är en av kommunens sju InfoPointslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det betyder att du kan hämta informationsbroschyrer och kartor över andra sevärdheter i kommunen här. Det finns också en Ipad där du kan surfa runt och se vad kommunen kan erbjuda.

– Det känns bra att vi kan erbjuda våra gäster mer information om omgivningarna, säger Magnus.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer