Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Litet kök med stor passion

Litet kök är ett cateringföretag som nyligen startat upp i Holsbybrunn. Bakom företaget står kocken Andreas Lycker som just nu lever sin dröm om att få jobba med sin stora passion.

Litet Kök

Litet Kök drivs av kocken Andreas Lycker som lagar all mat och hans fru Jessica hjälper till med marknadsföringen. Foto: Litet Kök.

Litet kök drivs hemifrån Andreas Lyckers villa i Holsbybrunn. Där bor han med sin fru Jessica, som också är inblandad i företaget, och parets son.

– Vi är ett väldigt bra team som kompletterar varandra. Jag lagar maten och Jessica ansvarar för marknadsföringen. Vi älskar att jobba tillsammans, berättar Andreas.

Jessica jobbar till vardags som lärare på Ädelfors folkhögskola. På fritiden spånar Andreas och Jessica fram nya menyer och idéer.

– Men det känns inte som jag jobbar då utan jag får göra något jag tycker är roligt, jag har också ett stort intresse för mat och jag brinner för Litet Kök, säger Jessica.

Namnet “Litet Kök” föddes på ett flyg mellan Kiruna och Kalmar.

– Vi satt med varsitt anteckningsblock och skrev ned olika idéer och vi båda hade "Litet Kök" på våra listor, men även Petite Kök, säger Andreas.

– När namnet var klart så hade vi något att bygga runt och varumärket, loggan, hemsidan och de sociala kanalerna blev klara i en himla fart och "Litet Kök" har nästan fått en personlighet som också ingår i familjen nu, säger Jessica.

Flyttade till Holsbybrunn

Paret bodde tidigare i Stockholm och när längtan efter hus kom in i deras liv, så kände de att de inte ville bo kvar i Stockholm och ha långt att pendla varje dag. De började då titta på att flytta till en mindre stad och kikade lite på Skåne, Öland, Västkusten och Åland. Men av en slump sökte Jessica efter jobb på platsbanken en kväll och hittade ett jobb på Ädelfors folkhögskola som lärare i spelutveckling och tyckte att det var intressant att det fanns ett jobb inom det som hon var utbildad till, i sin hemstad. Så det blev Holsbybrunn för familjen Lycker, även om det inte var deras tanke från början.

– För mig kändes det som att komma hem när vi flyttade till Småland och då kom det naturligt för mig att följa mitt stora intresse och skola om mig till kock på Gärdet i Vetlanda, berättar Andreas.

Efter det jobbade han som kock på flera olika ställen innan han tog steget att starta eget.

– Jag hade det i tankarna väldigt länge innan jag verkligen tog steget. Vi har pratat om allt från en foodtruck till restaurang men det kändes rätt med catering och take away just nu, säger Andreas.

Mat.

Litet Kök lagar all mat från grunden. Foto: Litet Kök.

Ekologisk mat och bra råvaror

Litet kök erbjuder både catering och take away och all mat lagas i deras godkända kök i villan i Holsbybrunn.

– Allt är lagat från grunden och nästan allt är ekologiskt. Andreas bakar till exempel pitabröd och hamburgerbröd till maten och vill alltid göra det lilla extra. Vi väljer bra råvaror och vi vill handla lokalproducerat och ekologiskt när det går, men vi handlar även direkt från odlarna i Spanien och Italien.

På lunchmenyn och menyn för catering hittar du allt från högrevsburgare, wraps och lasagne till pitabröd med chili con carne. Det är olika menyer varje vecka och kunderna beställer via deras hemsida. De lagar även mat efter kundens önskemål.

– Vi har alltid ett vegetariskt eller veganskt alternativ och vi tycker att det är viktigt att vegetarisk mat ska vara kreativ, inspirerande och inte bara vara ett köttsubstitut som quorn eller sojabiffar, säger Jessica.

– Vi äter gärna vegetariskt hemma och när Jessica för åtta år sedan ville introducera en köttfri dag i veckan så var jag inte överförtjust och sa något i stil med att en dag kan jag gå med på, men inte mer. Men i dag älskar både jag och Jessica vegetarisk mat och äter det oftare än kötträtter, säger Andreas.

Litet Kök har ett miljötänk och utesluter plast så mycket det går, men all plast kan inte väljas bort. Maten som beställs till middagar lämnas eller hämtas i glasburkar som man sedan lämnar tillbaka. Luncherna har de i miljövänliga engångsförpackningar.

Tankar och planer för framtiden

Idéer är det inte ont om hemma hos familjen Lycker och de har många tankar om hur Litet Kök kan utvecklas i framtiden.

–Men tiden får utvisa vilken väg vi väljer att gå, i nuläget känns det precis rätt att jobba som vi gör, säger Andreas.

– Jag tror dock att Andreas kommer att växa ur vårt kök ganska snart och det märks att intresset ökar vecka för vecka när fler vet om oss och har provat Andreas fantastiska mat säger, Jessica.

Lyfter andra i branschen

De har många tankar om vad de kommer att ta upp på deras sociala kanaler, bland annat så kommer de ha samtal med olika entreprenörer och krögare om mat, passion och inspiration.

– Vi tror mer och mer på att arbeta tillsammans och lyfta fram varandra i branschen och vi kommer att ha ett inslag i våra sociala kanaler som kommer heta “hatten av” där vi vill lyfta fram restauranger och personer som vi uppskattar, säger Jessica.

– Det som vi själva uppskattar vill vi gärna dela med oss av och jag ser fram emot att ha samtal med andra inspiratörer om det som ligger mig varmt om hjärtat, berättar Andreas

Andreas intresse för bakning har blomstrat och degar jäser lite här och var. Han ser fram emot en endagskurs med Johan Sörberg i Eskilstuna till helgen.

– Det ska bli så givande att åka upp och få nya verktyg, kunskaper och kanske en liten surdegsburk under armen, säger Andreas och ler.

Läs mer om Litet Kök på vetlanda.se under mat och dryck.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer