Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Loaklev lustgård - det lilla musteriet på landet

I helgen öppnade Lokalev Lustgård upp sitt musteri för säsongen. Där tar de tillvara på dina äpplen som annars skulle slängas och förvandlar dem till äppelmust.

Loaklev Lustgård

Britt-Marie och Joe Fucik driver ett litet musteri på sin gård i Loaklev. Under en säsong tar de emot flera ton äpplen som de gör till must.

På en hög höjd, med milsvid utsikt över Skirö ligger Loaklev Lustgård. Här bor Britt-Marie och Joe Fucik, tillsammans med alla sina djur.

Paret har tidigare jobbat på skola, hon som lärare och han som yrkesvägledare. För 22 år sedan flyttade de till gården i Loaklev, men det var först några år efter pensionen som de förvandlade det till en lustgård, som hålls öppen för allmänheten.

På gården finns många djur och det första som möter dig när du kommer till gården är hunden Folie, som gärna blir klappad. Här finns också får, myskankor, höns, kaniner och bin. Paret är nästan självförsörjande och odlar alla möjliga sorters grönsaker i sin trädgård och äter bara kött från djur som vuxit upp på gården.

Öppnade butik

För åtta år sedan öppnade paret sin gårdsbutik där de säljer lammskinn, honung från gårdens biodling, kött, hantverk, marmelader och Joes berömda senapsdressing.

På sommaren öppnar de upp sitt trädgårdscafé för besökare. Då kan du slå dig ner i den vackra trädgården bland äppelträd och blommor. Väljer du bordet på husets baksida kan du fika till en häpnadsväckande vacker utsikt över Skirö.

– I sommar har både butiken och caféet varit stängt på grund av corona, men nu har vi öppnat butiken igen. Vi har verkligen saknat alla besökare, säger Britt-Marie Fucik.

Gör äpplen till must

I helgen öppnade de upp sitt lilla musteri för säsongen och det är redan många kunder som kommit till gården för att lämna av sina äpplen som ska bli till must.

– Har du flera äppelträd i din trädgård blir det ofta så mycket äpplen att allt inte hinner ätas upp. Ett bra och snabbt sätt att tillvarata höstens alla äpplen är att pressa dem och spara dem som must, säger Britt-Marie.

Paret gör både råmust och pastöriserad must. Skillnaden är att råmust är en färskvara och håller i några få dagar medan den pastöriserade musten håller i ett och ett halvt år.

Nästan alla äpplen kan tillvaratas och användas för att tillverka must.

– Äpplena behöver inte vara felfria. Det går bra att pressa små och prickiga äpplen. Fallfrukt går också att använda, så länge den inte har börjat ruttna. Däremot måste äpplena vara rena och de får inte plockas där djur har betat, på grund av smittorisk. Har du päron kan du ta med dem också, det är gott att blanda päron och äpplen, säger Britt-Marie.

När du lämnat av dina äpplen på gården börjar Joe processen med att finfördela äpplena.

– Äpplena läggs i en kross, där de blir till småbitar. Sedan läggs alla bitar i en press och blir till råmust, berättar Joe Fucik.

Om musten ska pastöriseras tar Britt-Marie över och fortsätter med nästa steg i processen.

– Då värmer jag upp musten så att den blir lite mer än 80 grader varm. Sedan hälls den färdiga musten över i påsar, som rymmer 3 liter. Påsarna läggs i en bag in box, säger Britt-Marie.

Musteriet har de haft i några år och när säsongen börjar har de fullt upp i flera månader.

– Det är många som kommer hit med sina äpplen. Vissa kommer med överfulla släpkärror, säger Joe och skrattar.

Idén till musteriet fick de av att de själva har fler än 80 äppelträd på sin gård.

– Egentligen började det med att vi själva ville tillvarata våra egna äpplen, men musteriet växte och nu tar vi emot flera ton äpplen per säsong, säger Britt-Marie.

Många besökare

När paret öppnade upp sin verksamhet för några år sedan hade de aldrig förväntat sig att få så många besökare till gården.

– Vi trodde att det skulle bli en utmaning att få människor att komma hit, men det var det inte. Vi älskar att träffa människor och kommer fortsätta med vår verksamhet så länge vi tycker att det är roligt, det är det som är viktigast, säger Britt-Marie.

Du kan läsa mer om Loaklev lust gård på vetlanda.se under upplev.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer