Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Mer att se i vackra Illharjen

Ett helt nytt område finns nu att utforska i ett av Vetlandas mest populära grönområden. Ett projekt som pågått under hösten har gjort att tidigare mer eller mindre otillgängliga delar av Illharjen nu går att besöka.

Janne Kolehmainen pekar ut vägen i Illharjen

Janne Kolehmainen välkomnar dig att testa den nya stigen i Illharjen.

– Tidigare har egentligen bara halva, den västra delen av naturreservatet, varit tillgänglig. Nu ville Vetlanda kommun även göra den andra halvan framkomlig, så att fler människor kan ta del av den fantastiska naturen som finns här, säger Janne Kolehmainen som är naturvårdshandläggare på Vetlanda kommun.

Ny outforskad terräng

Illharjens naturreservat är ett av Vetlandas mest besökta rekreationsområden. Med spångar, broar och snitslade stigar är det ett lättillgängligt och omtyckt inslag för många Vetlandabor. Nu möts natursugna besökare av skyltar som pekar mot en helt ny outforskad terräng i den östra delen av området.

– Vi är ett litet gäng som har röjt gräs, byggt broar och satt upp informationstavlor under hösten. Med den här nya stigen så förbinder vi det befintliga stigsystemet med Upplanda och fågeltornet längst bort i öster, säger Janne.

Väl investerade slantar

Den lokala naturvårdssatsningen har kostat totalt drygt 45 000 kronor. Ett så kallat LONA-bidrag från Naturvårdsverket har stått för hälften av pengarna. Väl investerade slantar menar Janne.

– Tanken med hela projektet är såklart att få människor att komma ut och röra sig mer i naturen, att uppmuntra till naturvistelse helt enkelt. Här finns ett rikt växt- och djurliv, mycket fåglar och har du tur kanske du får se skymten av en utter.

Ok, nu har du chans att dra på lite. Varför ska man besöka Illharjen?

– För det första är det ju väldigt centralt, så det går fort att ta sig hit och det är lätt att hitta. Sen är det ju återigen den helt fantastiska naturen. Blandningen av lövskog, sumpskog, små bäckfåror och gammal barrskog, det går inte att hitta på så många ställen i Vetlandas närhet. Det är verkligen värt ett besök, avslutar en nöjd Janne Kolehmainen.

 

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!