Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Minnet av Annette Wilhemina lever kvar genom stipendium

Varje år kan nygifta par och unga flickor i Bäckseda få ett stipendium. Bakgrunden till det är en vacker men otroligt sorglig kärlekshistoria.

Jennie och Stefan Sandberg.

Jennie och Stefan Sandberg har sin egen kärlekssaga och äger dessutom butiken HemX tillsammans.

Annette Wilhelmina von Liewen föddes den 20 juni 1820. Hon var dotter till kammarjunkaren och domaren i Östra Härad, friherre Malte von Liewen och friherrinnan Annette Caroline von Liewen. Familjen flyttade från Stoby församling i Skåne till Bäckseda och Sliparegården år 1820.

En sommardag många år senare träffade den då 15-åriga Annette Wilhelmina en löjtnant på ett bröllop vid Salshults gård i Stenberga. Hon blev genast förälskad i honom och han i henne. Men hennes pappa tillät henne inte att träffa sin älskade eftersom han var skuldsatt och inte ansågs vara ett bra parti.

Några veckor senare blev Annette Wilhelmina allvarligt sjuk i lunginflammation och på grund av att hon inte fick träffa sin älskade slocknade hennes livsgnista. När hon var nära slutet fick hon äntligen träffa sin löjtnant och de förlovade sig en vecka innan hon avled på Allhelgonahelgen 1837.

Annette ligger i dag begravd på norra delen av kyrkogården i Bäckseda tillsammans med sina föräldrar.

Skänkte sina tillgångar

Hennes pappa dog år 1867 och hennes mamma år 1872. Till minnet av sitt enda barn lät makarna Malte och Annette von Liewen skänka alla sina tillgångar till Bäckseda socken efter sin död.

– Pengarna skulle gå till en donationsfond där nygifta par och unga flickor skulle få varsin gåvolott, berättar Arne Ahlgren som är ordförande i von Liewens donationsfond.

Fonden fick namnet Stiftelsen Annette Wilhelmina von Liewens donationsfond.

Von Liewens grav.

Familjen von Liewen ligger begravda på Bäckseda kyrkogård.

Första stipendierna delas ut

År 1872 när både Annette Caroline och Malte hade avlidit delades de första stipendierna ut.

– På den tiden var det 6 personer som fick varsin gåvolott. De senaste åren har värdet på marken som donationsstiftelsen äger ökat vilket betyder att vi nu kan ge 30 personer varsin gåvolott. Det har vi gjort sedan 1994, berättar Arne.

Annette Wilhelmina föddes på midsommardagen och utdelningen av stipendiet sker därför på just den dagen varje år, i Bäckseda kyrka.

– Alla som får en gåvolott är såklart mycket glada och tacksamma, men de flesta ifrågasätter även varför föräldrarna behandlade sin dotter på det sättet. Det kommer vi aldrig få ett riktigt svar på, men att de valde att donera alla sina tillgångar till minne av henne visar i alla fall att de älskade henne väldigt mycket, säger Arne.

Fortsätter utdelningen

De som kan ta del av gåvolotterna är flickor mellan 16 och 20 år som bor inom Bäckseda sockens gamla gräns, fram till området kring Trädgårdsgatan. Även nygifta par som gift sig utdelningsåret eller året innan och är folkbokförda inom den gamla sockengränsen. Ansökan skickas med post till Arne Ahlgren.länk till annan webbplats

Förhoppningen är att det ska kunna delas ut i många år till.

– Jag är snart för gammal för att vara med men det finns stora tillgångar så jag vet att vi kan fortsätta med detta en lång tid framöver, det är en jättefin fond för Vetlanda kommun som vi ska vara glada att vi har, säger Arne.

Många av gatorna i bostadsområden i Bäckseda bär i dag namn som hänvisar till det olyckliga kärleksdramat; Baronvägen, Mamsellvägen, Donationsstigen. Annette Wilhelmina kommer på det sättet aldrig att glömmas bort.

Du kan höra mer om Annette Wilhelmina i Vänliga Vetlanda-podden.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer