Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Molekylärbiologen som började med osttillverkning

På gården Lida utanför Järnforsen ligger det lilla ysteriet Räven och osten. Här kan du fika eller köpa ost som tillverkas på plats, av närproducerade råvaror.

Räven och osten

Matilda Johansson som driver Räven och osten har planer på att arrangera matvandringar i sommar, de kommer hon ha tillsammans med Ann Sellbrink.

I en ombyggd ladugård, med anor från 1890-talet, ligger Räven och osten, som är ett ysteri, en gårdsbutik och ett café. Företaget startades av Matilda Johansson i april år 2013.

Men Matilda har inte alltid vetat att det var just ost hon ville jobba med. Matilda kommer från början från Stockholm, där hon utbildade sig till molekylärbiolog.

Matilda har också ett stort musikintresse och efter att ha jobbat som molekylärbiolog ett tag bestämde hon sig för att hoppa på musiklinjen på Oskarshamns folkhögskola. Där träffade hon Carl Henriksson, som sedan blev hennes man. Carl kommer från gården Lida och efter utbildningen flyttade de därför till Småland.

Paret fick två barn och efter några år som mammaledig ville Matilda börja jobba igen.

– Det var inte så lätt att hitta ett jobb här i trakterna, så vi bestämde oss för att renovera den gamla ladan här på Lida och börja tillverka vår egen ost, berättar hon.

Intresset för ost hade hon haft sedan hon en gång gjort praktik hos en kvinna i Jämtland som tillverkade getost.

Nu, sju år senare, blomstrar företaget och under åren har Matilda vunnit flera priser. På Mathantverks-SM 2019 vann hon pris för osten Lida vit och för osten Gösta, som är döpt efter Lukas Moodyssons serie med samma namn. Delar av serien spelades in i Ryd utanför Järnforsen.

Café och gårdsbutik

På gården finns också en butik och ett café. Butiken har ett stort utbud av gårdsproducerad ost, som vitmögelost, kittostar, och färskost. Här säljs också närproducerad honung, glass och såpa.

På caféet serveras lättare luncher, mackor, osttallrik och hembakade kakor.

Arrangerar matvandring

I sommar finns det även planer på att börja med matvandringar.

– Om tiden finns ska vi börja med matvandringar i trakterna kring Lida. Tanken är att vi ska ta med deltagarna ut och vandra och längs med vägen ska det finnas stopp där de får testa på olika maträtter, där grunden är mina ostar, berättar Matilda.

I början av sommaren arrangerades en provvandring där deltagarna fick chansen att komma med synpunkter.

– Jag har funderat på detta ganska länge nu men det har inte blivit av. Det var i samband med att corona kom som jag bestämde mig för att vi skulle göra detta. Då såg jag behovet av att vi måste göra någonting annorlunda, säger Matilda.

Men när och om det blir några matvandringar i sommar är inte helt bestämt än.

– Just nu har vi fullt upp i caféet, men om tiden finns senare i sommar kommer vi börja med det.

Läs mer om Räven och osten på vetlanda.se under mat & dryck.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer