Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Nu har elskåpen fått nya kläder

Förra året fick Vetlanda sitt allra första klädda elskåp. Nu har ytterligare fem skåp pyntats med vackra motiv.

Flera personer står bredvid ett elskåp med fint motiv.

Torbjörn Eklund, Sofie Andersson, Ann-Mari Forsberg, Anton Carlström och Erik Tejmark har alla varit inblandade i projektet med elskåpen.

Detta är ett samarbete mellan Vetlanda kommun, Njudung Energi och flera fastighetsägare.

– Eftersom Vetlanda kommun firar 100 år så föll den här satsningen väl samman med det. Vi gör detta för att göra staden vackrare. Vi har valt ut skåp som ligger där mycket folk passerar förbi så att så många som möjligt kan se dem, säger Torbjörn Eklund, elnätschef på Njudung Energi.

Fastighetsägarna Thuresons hörde av sig till Njudung Energi redan för ett och ett halvt år sedan. De ville att ett elskåp utanför deras fastighet på Storgatan skulle få ett motiv av det gamla bankhuset och så blev det.

Efter det har alltså fler elskåp förskönats. Motiven på elskåpen är gamla fotografier som nästan alla föreställer platsen där elskåpen står. Under varje bild finns en text som berättar när bilden är tagen och de flesta bilderna är från före 1960.

– Vetlanda museum har haft uppgiften att ta fram passande motiv ur sitt bildarkiv som vi sedan hjälpt till att välja bland. Bilderna har sedan förstorats upp innan de har kunnat monteras på skåpen, säger Sofie Andersson, kommunikatör på Njudung Energi.

Nostalgi

Kultursekreterare Ann-Mari Forsberg hoppas att motiven ska skapa samtal.

– Många stannar till och pratar om bilderna, jag tror att många kan känna igen motiven, det blir lite nostalgi, säger hon.

Kostnaden för elskåpen delas mellan Vetlanda kommun och Njudung Energi, även vissa fastighetsägare har valt att bidra.

Elskåpen hittar du på Vitalagatan, vid Vetlandabäcken, Stationsgatan vid det gamla posthuset, Stortorget utanför Espressohouse, Kyrkogatan, utanför Vetlanda museum och på Biblioteksgatan, utanför Firma Fanfar. Några av skåpen saknar för tillfället dekor, men det är på gång.

Under 2021 ska fler elskåp kläs in med fina motiv.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer