Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Nu har Ramkvilla Wärdshus öppnat

Nu doftar det mat från Ramkvilla Wärdshus igen. Efter att byggnaden stått tom i flera år har värdshuset öppnat och drivs nu av tyskarna Martin Meinecke, Lennart Dahlgrün och Annika Dahlgrün, som har lämnat Tyskland för att satsa på sin dröm.

Ramkvilla Wärdshus har öppnat

Ramkvilla Wärdshus drivs av tyskarna Martin Meinecke, Lennart Dahlgrün och Annika Dahlgrün, som har lämnat Tyskland för att satsa på sin dröm, att driva en egen restaurang.

Drömmen som de haft under många år, att driva en egen restaurang, har nu blivit verklighet. Att det blev i just Sverige och Ramkvilla är för att både Annika och sonen Lennart har koppling dit.

– Min mamma kommer från Tranås, hon kom till Tyskland efter kriget och där träffade hon min pappa och blev kvar. Men jag har flera kusiner i Sverige och en sommarstuga i Ramkvilla sedan 42 år, säger Annika Dahlgrün.

Värdshuset som ägs av Sture Lamme har stått tomt i några år, fram tills nu.

– Vi har alla tre haft en dröm om att starta en egen restaurang och eftersom vi visste att byggnaden stod tom bestämde vi oss till slut för att satsa på detta. Det är egentligen Martin och Lennart som driver restaurangen och jag kommer att vara på plats då och då för att hjälpa till. Jag jobbar som advokat i Tyskland och tanken är att jag ska pendla mellan Tyskland och Ramkvilla, säger Annika Dahlgrün.

Martin Meinecke jobbade som kvalitetsmanager för airline catering i Tyskland, med valde att säga upp sig för att satsa på sin dröm. Han hade bara varit i Sverige två gånger tidigare, innan han bestämde sig för att flytta till Ramkvilla.

– Jag älskar verkligen att laga mat och jag har alltid velat ha en egen restaurang. Sedan älskar jag Sverige och naturen här, säger han.

Lennart har tidigare arbetat på ett drinksyndikat i Tyskland och är nu mat – och dryckesansvarig på Ramkvilla Wärdshus.

Vacker utsikt

En grusgång leder fram till den stora röda byggnaden och på baksidan av huset finns en stor terrass med utsikt över Klockesjön. Här kan besökarna njuta av de vackra vyerna och äta en god lunch eller middag. Här serveras smårätter som laxkroketter, vitlöksräkor, ärtravioli och tabbouleh.

– Allt är lagat från grunden och vi kommer satsa på råvaror från trakterna. Vi letar just nu efter bra matproducenter omkring Ramkvilla, säger Annika.

Värdshuset öppnade vid pingst och första dagen blev en succé. Martin, Lennart och Annika hoppas att det fortsätter så även resten av säsongen, som varar fram till den 30 september.

– Det blev ju inte riktigt som vi tänkt oss i och med corona. Vi hade hoppats på en del gäster från utlandet också, men nu vet vi inte hur det blir. Vi hoppas såklart att vi får hit mycket folk från trakterna, säger Annika.

Planerna för värdshuset är många.

– Vi hoppas kunna utveckla verksamheten genom att arrangera konferenser och även att kunna erbjuda gästerna övernattningsalternativ, säger Annika.

Läs mer om Ramkvilla Wärdshus här på vetlanda.se under mat & dryck.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer