Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Ny äventyrs­­utbildning på Ädelfors folk­högskola

Att bestiga Kebnekaise tillsammans med äventyraren Renata Chlumska är ett av momenten i en ny äventyrsutbildning som startar på Ädelfors folkhögskola i höst.

Ole Busse

Rektor Ole Busse hoppas att utbildningen kan finnas kvar i många år framöver.

Syftet med äventyrs- och naturguideutbildningen är att ge eleverna kunskap och förutsättningar att kunna starta ett företag inom besöksnäringen i Sverige eller jobba som guide.

— Vi har märkt av att det finns ett stort intresse för att vara ute i naturen. Det var egentligen när jag besökte anläggningen Isaberg som jag förstod vilket stort intresse det faktiskt finns. Vi i Sverige behöver bli bättre på turism och att ta hand om de som kommer hit. Sen ville vi få in lite fart och fläkt på skolan. Vi såg också att det inte fanns så många liknande utbildningar i Sverige, säger rektor Ole Busse.

Ole och flera av hans kollegor, bland annat Thomas Laitinen som nu är kursledare för utbildningen, började spåna och kom fram till att de behövde en stark ambassadör och en lärare med erfarenhet av äventyr och kom då att tänka på Renata Chlumska. Renata var den första kvinnan att bestiga Mount Everest och är känd för sina olika äventyr.

— Vi bestämde oss för att kontakta Renata som svarade direkt att hon var intresserad. Hon kommer vara ambassadör för utbildningen och lärare i en del kurser, säger Ole.

Lär sig bestiga berg

Ansökan öppnade för några veckor sedan och kommer vara öppen till mitten på maj. Utbildningen har redan 15 sökande från hela landet till de totalt 18 platserna.

— Utbildningen är tre terminer och under den tiden kommer eleverna få testa på att paddla kajak och kanot, klättra, bestiga berg och lära sig hur man överlever i naturen. Vi har även samarbete med flera aktörer inom besöksnäringen i Vetlanda kommun, bland annat Ramoa, Guldvaskningen i Ädelsfors och Kleva gruva som kommer dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter om hur det är att driva ett turistföretag, säger Ole.

Alla elever kommer också gå en kurs i första hjälpen och få ett NOLS Wilderness Medicine-certifikat, för första hjälpen i vildmarken, som gäller i hela världen.

Folkhögskolan har även ett samarbete med kommunen där de kommer få använda kommunal mark som ligger runt skolan i utbildningen.

Bra fysik

Den som är intresserad av att söka behöver ingen tidigare erfarenhet av äventyr men det krävs att du har en hyfsad fysik.

— Utbildningen kommer stundtals att vara ganska utmanande och eleverna kommer då och då att bo ute i naturen, både på vintern och sommaren. Sen tror vi inte att alla har som mål att starta ett eget företag efteråt utan vissa kanske vill göra detta för att det är kul och utmanande, säger Ole.

Förhoppningen är att utbildningen ska bli permanent.

— Vi sätter Vetlanda på kartan med att ha en sån här unik utbildning som nästan inte finns på något annat ställe i Sverige. Vi ser att det finns oerhörda möjligheter att starta ett företag inom besöksnäringen i Vetlanda kommun efter utbildningen, vi har en otroligt vacker natur här, säger Ole.

Läs mer om utbildningen på Ädelfors folkhögskolas hemsida. Länk till annan webbplats.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer