Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Ny typ av teater på Hannas i Björköby

Nu blir det teater på Hanna's i Björköby. Bakom satsningen ligger Smålands musik och teater, Björkö hembygdsförening och Hanna's, och det är en helkväll i unik miljö som väntar för den som tar sig till Björköby på fredagskvällen.

Hanna Adolfsson

Hanna Adolfsson på Hanna's är glad att kunna visa upp något nytt och spännande.

Det är bara ett par dagar kvar tills Hanna's i Björköby blir en popup-teater. Arrangören heter Björkö hembygdsförening, men det är Smålands musik och teater som kommer med skådespelare och framför underhållningen.

– Det vi kommer bjuda på är två väldigt korta pjäser, två komedier som passar alla. Det är ingen barnteater, men om du har en tonåring hemma så kan det nog passa även dem, berättar Staffan Aspegren som är teaterchef på Smålands musik och teater.

Han fortsätter att berätta att konceptet med popup-teater är väldigt oprententiöst och direkt. Mellan pjäserna sitter aktörerna och äter med publiken och publiken får komma nära teatern.

– Vi tar teatern bort från de stora scenerna och till dem som kanske inte har tid att åka och se den i vanliga fall. Publiken blir fascinerad över att se skådespelare på nära håll, säger Staffan Aspegren.

Smålands musik och teater har undersökt scenrummen ute i regionen och sett över möjligheten att få spela i mer okonventionella rum. De tar med sig skådespelare, men ingen teknik. Konceptet bygger nämligen på en närhet med publiken.

– De här föreställningarna är inte lämpliga för en stor publik utan bygger på att publiken är närvarande i rummet. Man kan säga att de spelar publik, berättar Staffan Aspegren.

– Vi får vara på lite andra platser än den traditionella teaterscenen och det är kul. Här om dagen var vi till exempel och uppträdde i skolbespisningen i Mullsjö, fortsätter han.

Björköby har blivit en mötesplats

Erik Danielsson i Björkö hembygdsförening är glad över att få arrangera teater i Björköby. Han berättar att Björköby har blivit en mötesplats för stora delar av regionen.

– Det är inte bara folk från Vetlanda eller Björköby som är här, utan även Nässjö, Eksjö, Sävsjö och runt om har fått upp ögonen för Björköby.

Han berättar att Hanna's har haft en viktig del i den utvecklingen och menar att den som kommer dit får se något helt unikt.

– De har en del pubkvällar och det är alltid fullsatt och långt ifrån bara bybor. Man får uppleva något som inte finns någon annanstans. En äkta ”village pub” på landsbygden där maten verkligen är i toppklass, säger Erik Danielsson.

Även biljettförsäljningen talar för att teatern på Hanna's i Björköby inte blir något annat än en succé. Med bara ett par dagar kvar innan det smäller finns endast ett fåtal biljetter kvar.

– Det är nästan slutsålt. Vi har ett 100-tal platser. Det är bland annat ett stort sällskap från Sävsjö och flera från Eksjö, så det har verkligen spridit sig utanför Björköby, berättar Erik Danielsson.

Spännande med nytt

Hanna Adolfsson som driver Hanna's i Björköby är glad över att få presentera något som inte hör till vanligheterna.

– Det ska bli jättekul att ha lite andra aktiviteter som vi inte brukar ha. Vi har haft en humorkväll tidigare, men ingen teater på det här sättet, berättar hon.

Även Hanna är inne på miljön som en tänkbar anledning till det stora intresset runt restaurangen.

– Det är lite speciellt här. Högt i tak, mysigt och lite speciell inredning, så jag tror att det är därför många trivs med att komma hit, säger Hanna Adolfsson.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!