Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Plantera på hösten för mer Växtkraft

Visste ni om att det faktiskt är bäst att plantera nya växter på hösten? Just nu pågår den Stora planteringsveckan där fördelarna med just höstplantering uppmärksammas.

Plantera i höst.

Monica Florén, ägare till Växtkraft i Vetlanda, berättar om fördelarna med att plantera på hösten i stället för på våren.

På våren kommer trädgårdsglädjen fram och då är det många Vetlandabor som tar fram spaden för att plantera nytt i trädgårdsrabatterna.

– Vi har störst försäljning på våren, men egentligen är det bäst att plantera på hösten. Då har plantorna tid att utveckla sitt rotsystem och behöver inte lägga energi på att knoppa eller blomma, säger Monica Florén, ägare till Växtkraft i Vetlanda.

Hon tror att de flesta väljer att plantera sina växter på våren för att de vill få en fin trädgård lagom till sommaren.

– Men sanningen är att din trädgård blir vackrare till sommaren om du har planterat dina växter redan hösten innan. På hösten är det lägre temperaturer och hög luftfuktighet vilket är väldigt bra. Du kan faktiskt plantera nästan alla växter fram till tjälen går i jorden, säger Monica.

Stora planteringsveckan

Växtkraft i Vetlanda är en av de 133 butiker som är med och tillsammans arrangerar den Stora planteringsveckan, som ska få folk att få upp ögonen för höstplantering.

– Förra året hade vi ett större event i vår butik, men inte i år på grund av coronaviruset. I år har vi istället fyllt upp trädgården med träd, buskar och blommor och har flera bra erbjudanden, säger Monica.

Höstgödsla

När vintern närmar sig finns det flera saker du kan göra för att förbereda växterna inför den långa vilan.

– På hösten går det bra att klippa ner vissa växter men då ska de vara etablerade. Nya växter ska du helst låta vissna ner de första åren. Bladen kommer då lägga sig som ett täcke vilket blir ett bra skydd under vintern. Det kan också vara bra att gödsla med ett PK-gödsel. Det innehåller inget kväve. Kväve kan störa växterna inför vintervilan, använder du gödsel utan kväve stärker du i stället växterna inför vintern.

Blommar under hösten

Om du vill att din trädgård ska blomma fram till senhösten finns det många perenner som går bra att plantera nu.

– Det finns många vackra perenner som blommar under hösten, bland annat höstanemoner, höstflox och solhatt, säger Monica.

Monica märker att det är många som glömmer bort att plantera höstblommor, vilket gör att trädgården har vissnat ner när hösten kommer.

– Ett tips när du ska plantera är att inte bara välja med ögat och ta det som är vackert och blommar just nu. I stället är det bra att välja växter som blommar vid olika tillfällen, så att det alltid finns något som blommar. Detta gäller också med fruktträd och bär, säger hon.

Den stora planteringsveckan pågår fram till den 13 september, så passa på att ge dig ut i trädgården i helgen och plantera. Då har du en vacker trädgård lagom till sommaren.

I Sälleryd utanför Vetlanda ligger Sälleryds handelsträdgård, även här finns ett brett utbud av blommor till dina höstplanteringar.

Läs mer om Växtkraft på vetlanda.se under shopping.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer