Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Pralinerna finns på Prästgatan

På dagarna jobbar Linda Norén som barnomsorgshandläggare på Vetlanda kommun. När jobbdagen är slut går hon på sitt andra pass, som pralintillverkare.

Linda Norén.

Linda Norén driver Pralinerna på Prästgatan. I sitt kök tillverkar hon handgjorda praliner i olika smaker.

Allt började med att Linda Norén tog en kurs på Vuxenskolan innan jul för några år sedan. Där fick hon lära sig hur pralintillverkning går till.

– Jag tyckte att det var väldigt roligt och kände att det var något jag ville fortsätta med, säger hon.

Efter det har hon gått flera utbildningar på Nora Chokladskola för att lära sig mer om choklad och pralintillverkning. I mars ska hon gå ytterligare en utbildning på skolan.

Startade företag

Men det var först efter en förfrågan från en vän som hon valde att satsa och starta upp sin verksamhet, företaget Pralinerna på Prästgatan.

– Min vän Sofia Rinaldo har alltid drömt om att starta ett café och hade nu nästan bestämt sig för att göra det. Då sa jag att då får du sälja mina praliner. Jag var vid tillfället inte allvarlig med detta och hade inga riktiga planer på att börja med pralintillverkning men Sofia tyckte att vi båda skulle köra, så det gjorde vi, säger Linda.

Detta var på våren 2020 och nu var det bråttom att få alla tillstånd, för att bli klar lagom till det att Sofia skulle öppna sitt café Flygeln på Herrgårn.

– Jag var dessutom tvungen att renovera hela mitt kök för att det skulle bli godkänt. Till mors dag hade jag alla tillstånd jag behövde och kunde köra igång, berättar Linda.

Tanken var att Sofia skulle köpa cirka 30 praliner av Linda i veckan och sälja på caféet men de fick snabbt tänka om. Det slutade nämligen med att Sofia sålde 100 praliner om dagen.

– Det var såklart en väldigt stressig tid men det var också otroligt roligt. Jag hoppas att vi kan göra detta igen även denna sommar, säger Linda.

Många stamkunder

Efter sommaren fortsatte hon att driva sitt företag.

– Nu får jag beställningar som jag tillverkar under veckan, sen får man komma hit och hämta de färdiga pralinerna på fredagen. En vanlig vecka säljer jag ungefär 200 praliner. Jag har fått många stamkunder. Det är såklart alltid kul med nya kunder men det allra roligaste är ju när folk kommer tillbaka, säger hon.

Linda börjar med att måla sina praliner på tisdagen och gör själva skalet. Under veckan gör hon ganachen, som är själva fyllningen, och innan jobbet på fredagen lägger hon locket på pralinerna.

– Det tar minst tre dagar att göra en god pralin om man ska följa konstens alla regler, säger hon.

Praliner.

Handgjorda praliner.

Praliner i olika färger

Pralinerna är inte bara goda utan också väldigt vackra att titta på. Hos Linda hittar du praliner i alla möjliga färger och smaker. Här finns praliner som mer liknar en vacker tavla med rosor i rosa, guldglittrande praliner och praliner som ser ut som små prinsesstårtor.

Blev sjuk

Linda hade stora planer inför jul men de omkullkastades när hon blev sjuk i covid-19.

– Jag hade beställningar på 2 000 praliner, men strax innan jul fick jag corona och blev väldigt sjuk, så jag fick avboka. Tack och lov hade mina kunder stor förståelse för det, säger hon.

Linda är fortfarande inte helt återställd och har inte kunnat återuppta tillverkningen än.

– Förhoppningen är att jag ska vara igång igen inför alla hjärtans dag, säger hon.

Läs mer om Pralinerna på Prästgatan på vetlanda.se under mat och dryck.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer