Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Promenera i sol­systemet

Du har väl inte missat att du kan gå en rymd­vandring i sol­systemet genom att följa planeterna till Östanå frilufts­område? Under våren har Vetlanda museum tagit fram nya skyltar och gjort en upp­fräschning av planeterna.

En skulptur föreställande solen

Cykel- och vandringsleden börjar vid stadshuset och fortsätter ner mot Östanå friluftsområde.

En skulptur föreställande solen

Från stadshuset i centrala Vetlanda kan du följa konstverk föreställande planeterna i vårt solssytem, hela vägen ner till Östanå. Vandrings- och cykelleden är ett resultat av ett projekt som genomfördes 1997 av Östanå förskola, Tomaslundsskolan, Mogärdeskolan och Njudungsgymnasiet. Planeterna är designade av konstnären Marie Gayatri Ekedahl.

– Det var en projektledare som bjöd in elever på de olika skolorna att mötas över årskurserna och diskutera astronomi tillsammans i utbildningssyfte. Resultatet av projektet blev sedan en vandringsled där man kan lära sig mer om vårt solsystem, säger museichef Åsa Stenström.

En faktaskylt om Merkurius.

Under våren har Vetlanda Museum sett till att fräscha upp informationsskyltarna om planeterna.

Nya skyltar

Under våren har museet lagt tid på att reparera konstverken.

– De var väldigt slitna så vår museipedagog Anna Dohrmann har reparerat dem. Rundan såg inte heller ut såhär från början utan den gjordes om år 2013 och då flyttades planeterna till sin nuvarande placering. Skyltarna gjordes aldrig om men det har vi gjort nu, så nu stämmer informationen, säger Åsa.

Planeterna och avståndet mellan dem är samma som i verkligheten, bara i en mycket mindre skala.

Avsluta med ett bad

Rundan är populär bland museets besökare.

– Det är en väldigt trevlig promenadsträcka och lagom lång. Du kan även ta med barnen och de får då samtidigt lära sig mer om astronomi. Sen slutar rundan vid Grumlan där man kan passa på att ta sig ett bad, säger Åsa.

Det finns en karta över solsystemet för dig som är intresserad av att gå rundan.PDF På kartan finns även mer information om planeterna.

Läs mer om solsytemet på vetlanda.se under Upplev.

En skulptur föreställande planeten Jorden.

Även vår egen planet finns så klart med i solsystemet.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer