Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Restaurangägarna Sara och Mats tänkte nytt under pandemin

I vanliga fall driver Sara Johansson och Mats Nordlund Näshults butik och restaurang i Näshult. När pandemin slog till och det inte gick att ha öppet på samma sätt som tidigare tänkte de om. Nu jobbar båda på restaurang Gärdet och håller i lektioner.

Sara och Mats.

Sara och Mats jobbar båda två på restaurang Gärdet i Vetlanda just nu. Till sommaren hoppas de på att kunna hålla öppet mer i sin butik och restaurang igen.

I vanliga fall är Näshults butik och restaurang en välbesökt plats. Här kan du handla inredningsdetaljer till ditt kök, fika eller äta en god middag. När coronapandemin kom kunde de inte ha öppet i samma utsträckning som tidigare och inte heller ha lika många gäster, så de behövde leta efter andra jobb.

– Vi hade båda två en himla tur. Jag blev kontaktad av Gärdet som tillfälligt behövde en ny lärare för eleverna som går restaurang- och livsmedelsprogrammet, så jag har ett vikariat där fram till sommaren, säger Mats.

Även Sara fick jobb på Gärdet, som serveringslärare.

– Jag jobbar där två dagar i veckan just nu. De andra dagarna jobbar jag natt i hemtjänsten och jag trivs väldigt bra med det. För oss fungerade det att stänga igen vår butik och restaurang ett tag för att göra något annat. Vi kände att vi inte bara kunde sitta och vänta på att saker skulle bli bättre, säger hon.

Stor omställning

Det har varit en ganska stor omställning för paret som är vana vid att i större mån styra över sin egen tid.

– Det är ett väldigt hårt jobb att driva en butik och en restaurang men vi är inte riktigt vana vid det här inrutade livet med att gå upp väldigt tidigt på morgonen och sen vara hemma efter klockan 17 på kvällen och att göra samma saker varje dag. Vi saknar ju såklart att kunna jobba här som vi gjorde tidigare men detta är samtidigt en väldigt bra erfarenhet och en chans att se någonting annat, säger Sara.

– Sen är vi lediga varje helg och det har vi inte varit på väldigt många år, säger Mats.

De känner båda en stor trygghet i att de kunde hitta andra jobb så snabbt.

– Vi är ändå över 50 år gamla och det känns skönt att veta att det finns andra jobb för oss och vi känner att vi kan vila lite i det, säger Sara.

Renoverat övervåningen

Nu har de haft tid att göra andra saker på helgerna än att ägna sig åt jobb.

– Vi har renoverat övervåningen på vår butik och restaurang och tanken är att vi ska hyra ut den veckovis under sommaren. Det finns tre sovrum, ett stort vardagsrum och kök. Fastigheten ligger ju väldigt vackert så vi hoppas att folk ska vilja bo här, säger Mats.

Lägenheten som ska hyras ut.

Lägenheten som ska hyras ut.

Trots att de just nu har andra jobb håller de fortfarande öppet i butiken och restaurangen då och då.

– Vi hade öppet några dagar under påsken och då hade vi en påskmeny för avhämtning. Det var väldigt många som var här och hämtade sin påskmiddag. Vi har samma upplägg för mors dag, berättar Sara.

Bokade bröllop

Förhoppningen är att de ska kunna öppna upp mer till sommaren.

– Vi har just nu nio bröllop inbokade men det är osäkert om de kommer bli av men vi hoppas såklart på det. Tanken är att vi ska ha öppet för bokade sällskap på helgerna och vi kommer även satsa mer på avhämtning. Vi har ändrat om i restaurangen och skapat mer avstånd mellan borden så att det ska vara säkert för gästerna, berättar Sara.

Hon tror att det är bra att de har fått vara ifrån restaurangen ett tag.

– Jag tror att vi kommer få en ny gnista när vi öppnar upp här som vanligt igen, säger hon.

Läs mer om Näshults butik och restaurang under mat och dryck.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer