Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Spela dig genom Vetlanda

På Ädelfors folk­hög­skola har de 14 del­tagarna på programmet Indie Game Studio gjort ett dator­spel som ut­spelar sig i Vetlanda. I spelet kan du både testa att cruisa runt torget och köra bil­speedway.

Två män och en kvinna står framför en vägg som det står Ädelfors folkhögskola på.

Carl-Henric, Patric och kursledaren Jessica har tillsammans med sina kurskamrater på Indie Game Studio återskapat Vetlanda i ett datorspel.

Två män och en kvinna står framför en vägg som det står Ädelfors folkhögskola på.

Carl-Henric, Patric och kursledaren Jessica har tillsammans med sina kurskamrater på Indie Game Studio återskapat Vetlanda i ett datorspel.

Holsbybrunn är platsen för landets spelintresserade. Och det är på Ädelfors folkhögskola magin sker. Dataspelsutveckling är en utbildning på gymnasial nivå som riktar sig till den som vill komplettera sin gymnasieutbildning med just spelutveckling. Indie Game Studio däremot är en eftergymnasial utbildning för den som drömmer om att driva eget företag i spelbranschen eller vill komma in på en yrkeshögskola inom området. Utbildningen har funnits på folkhögskolan sedan 2018.

– I utbildningen får deltagarna lektioner i marknadsföring, ekonomi och entreprenörskap. Och så är det mycket spelutveckling så klart. Det är mycket egenansvar och mycket individuellt, där alla får göra sina egna projekt men med handledning, berättar Jessica Lycker som är kursledare på Ädelfors folkhögskola.

Som en första uppgift i kursen har deltagarna fått jobba tillsammans med ett projekt under fem veckor. Resultatet blev ett Mulle Meck-inspirerat spel som utspelar sig i Vetlanda. I spelet får spelaren styra karaktären Micke Meck när han åker runt i staden och letar bildelar. Idén kom från projektledaren Patric Keisala och klasskompisen Erik.

– Man besöker platser i Vetlanda. Vi tänkte lite på vad som kunde vara kul i ett spel, så man kan till exempel åka till speedwayarenan och köra där med sin bil, berättar Patric.

I spelet kan du även åka cruising runt torget, köra förbi stadshuset och åka till en fiktiv version av Biltema.

– Det är en slags hyllning till Mulle Meck. Man bygger bilar, åker in till Vetlanda och ska hitta nya delar till bilen, säger Patrics klasskompis Carl-Henric Ehn-Hjältman.

Deltagarna i kursen kommer från hela Sverige, men ingen i årets klass är från Vetlanda. De flesta deltagarna bor på internat i Holsbybrunn. Patric är från Malmö och Carl-Henric är från Halmstad, men att spelet utspelar sig i Vetlanda är ingen slump.

– Det var det enda kravet jag ställde på projektet eftersom Vetlanda firar 100 år i år, säger Jessica.

Att återskapa Vetlanda i en spelvärld på bara fem veckor var en rejäl utmaning, men både Patric och Carl-Henric var ganska övertygade om vad klassen inte fick missa.

– Vetlanda är ju nästan synonymt med speedway så det kände vi behövde vara med, säger Carl-Henric.

– Bandy är svårare att spela med bil, lägger Patric till.

Om Indie Game Studio

Indie Game Studio på Ädelfors folkhögskola drog igång för första gången 2018. Utbildningen har skolan kunnat erbjuda med hjälp av stöd från Allmänna arvsfonden. Stödet gäller för tre år, så efter årets kurs ska utbildningen stå på egna ben.

– Sedan vi drog igång 2018 har en av deltagarna givit ut ett eget spel och vi vet att det är fler på gång, berättar Jessica.

Som deltagare är du med ett år i taget, sen kan du bestämma själv om du känner dig färdig eller om du vill fortsätta och gå ett år till. Carl-Henric är inne på sitt andra år. Patric är inne på sitt tredje år och har planer på att driva ett eget företag där han ska jobba med spelutveckling, assets och marknadsföring.

– Assets är som hjälpmedel i spelutvecklingen, så vi utvecklar inte bara spel, utan även verktyg att använda i utvecklingen, förklarar han.

Mer på gång

Förutom utveckling är en tanke med utbildningen att skapa nätverk mellan deltagarna.

– Vi lär känna varandra och kan använda oss av varandra i framtiden när vi driver olika företag, säger Patric.

Framåt vårkanten planerar Ädelfors folkhögskola för ett spelevent tillsammans med organisationen DHR (Delaktighet, handlingskraft och rörelsefrihet). Carl-Henric har fått uppgiften att vara projektledare för eventet.

– Det är roligt att få möjligheten att arbeta med ett så stort och meningsfullt projekt, säger han.

– Jag gillar att utmana deltagarna att våga göra lite mer än de tror de kan, för att de sedan ska se hur stor kapacitet de faktiskt har. Man växer enormt mycket av att bara våga, avslutar Jessica Lycker.

Vill du testa Vetlandaspelet ”Micke Meck”? Du hittar spelet tillsammans med kursdeltagarnas två tidigare projekt ”Kleva gruvjakt” och ”Andrée’s Arctic balloon expedition” på Indie Game Studios itch-kanallänk till annan webbplats.

En kille sitter och ritar på en datorskärm med en speciell penna. På skärmen syns en datorspelsfigur.

Det finns flera sätt att designa datorspel.

Två stora speldatorer står på ett skrivbord.

Det krävs kraftfulla datorer när man ska utveckla datorspel.

På en datorskärm syns en blå spelfigur som är uppbyggd av tydliga pixlar.

På Indie Game Studio jobbar alla deltagare med sina egna projekt.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer