Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Spökstig ger pengar till katthemmet

På lördag arrangerar Djurens vänner Vetlanda en spökstig i Illharjen för hela familjen. Detta gör de för att samla in pengar till katthemmet och för att uppmärksamma föreningen.

En kvinna på katthemmet håller i en katt.

Malin Dahlgren Leisjö, vice ordförande Djurens vänner Vetlanda, håller i katten Kaspian som bott på katthemmet i några veckor.

Djurens vänner Vetlanda är en ideell förening som finns till för att hjälpa djur som behöver ett hem. På lördag klockan 17 kan du gå deras spökstig i Illharjen.

– Det kostar 20 kronor per barn. Ta med hela familjen och kom hit. Rundan tar cirka 20 minuter att gå och vi kan lova att det kommer kittla till i magen. Vi har lagt mycket tid på att dekorera så att det ska finnas mycket spännande att se, säger Malin Dahlgren Leisjö, vice ordförande Djurens vänner Vetlanda.

Oro för minskat intresse

Vanligtvis arrangerar Djurens vänner många aktiviteter under året.

– Det är ett bra sätt för oss att få in pengar. Vi har väldigt höga veterinärkostnader och är alltid i behov av pengar och gåvor. När corona kom fick vi ställa in det vi hade planerat. I vanliga fall har vi öppet hus varje helg men det har vi inte kunnat ha nu. Vi var oroliga för att intresset för att adoptera en katt från oss skulle sjunka, men det har det inte gjort, säger Malin.

Katthemmet, som ligger i Illharjen, har i dag plats för ett 20-tal katter som av olika anledningar inte har ett hem.

– Vi tar främst emot katter som är hemlösa och som är i stort behov av ett hem. Vi försöker såklart ta emot så många som möjligt men vi har ett begränsat utrymme, säger Malin.

Hemlösa katter är i dag ett stort problem i samhället. En anledning till att det finns många hemlösa katter är för att det finns människor som av olika anledningar väljer att överge dem. Ett annat problem är okastrerade katter.

– Eftersom de inte är kastrerade blir det många kattungar, som man sen kanske inte vet var man ska göra av. Då ger man bort dem gratis, till någon som inte tänkt efter innan. Då kan det vara så att de till slut hamnar hos oss. Man måste tänka på att det är ett liv och katter kan leva länge, säger Malin.

Fler jourhem

I dag har Djurens vänner Vetlanda ett 40-tal volontärer men de är alltid i behov av fler.

– Vi behöver alltid fler som kan hjälpa oss på olika sätt, både med att komma hit och mata men även med administrativa uppgifter. Just nu behöver vi fler jourhem. När vi får in en katt får de inte träffa andra djur på 14 dagar. Vi har bara två karantänburar här, så vi är i ett stort behov av fler jourhem, säger Malin.

Något som är vanligt är att katthemmet får in katter som redan har en ägare.

– Det är många katter som inte är id-märkta. Då är det lätt att tro att katten är hemlös och så kommer den hit. Därför är det viktigt att man id-märker sin katt och registrerar den i ett id-register, säger Malin.

En katt ligger och vilar.

En kattunge som bor på katthemmet.

Adoptera katt

Hur gör du då om du vill adoptera en katt från katthemmet?

– Då bokar du en tid hos oss. När du kommer hit får du berätta hur du har det hemma hos dig. Sen väljer vi ut en katt som vi tror skulle fungera bra i ditt hem, säger Malin.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer