Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Stenbergabutiken - en liten butik med stort utbud

På vägen till den lilla byn Stenberga passerar du böljande ängar, gärdsgårdar och röda torp. Här, mitt bland allt det vackra ligger Stenbergabutiken, som inte bara är en butik utan också en samlingsplats för de som bor i byn. Butiken är också en hjälp för de turister som passerar förbi och bara vill ta en fika eller få tips om sevärdheter i närområdet.

Stenbergabutiken har ett stort utbud av produkter.

Birgitta Emilsson och Cecilia Malmqvist äger Stenbergabutiken tillsammans och har drivit den gemensamt i 7 år.

Stenbergabutiken har funnits i mer än 30 år och år 2010 tog Birgitta Emilsson över butiken från de gamla ägarna. Tre år senare kom Cecilia Malmqvist och gick in som delägare och sedan dess driver de butiken tillsammans.

– Jag brukade hjälpa de gamla ägarna i butiken och när de sen ville sälja blev det bara så att jag tog över, säger Birgitta Emilsson.

I butiken finns det mesta som man kan tänkas behöva. På hyllorna trängs allt från närproducerad mat och handgjorda tvålar, till helt vanliga basprodukter.

Butiken är en samlingsplats

Sedan Birgitta och Cecilia tog över har butiken genomgått stora förändringar.

– Vi gjorde en totalrenovering och skapade större utrymme för att kunna utöka sortimentet. I samband med renoveringen köpte vi in en kaffemaskin. Detta har gjort att butiken även blivit en samlingsplats där kunderna kan slå sig ner på stolarna utanför och fika. På sommaren brukar det vara fullt med folk här, säger Cecilia Malmqvist.

Men butiken erbjuder mycket mer än så. Här kan du koppla upp dig på wifi, skriva ut papper, kopiera och hämta beställningar från apoteket.

– Vi har också catering, berättar Birgitta Emilsson.

För den som inte kan eller orkar ta sig till butiken finns också möjlighet till hemkörning.

– Nu i dessa tider har behovet av hemkörning ökat. Vi erbjuder också möjligheten att plocka ihop varor åt våra kunder som de sedan kan hämta utanför dörren, säger Cecilia.

Information för turister

Stenbergabutiken är en av kommunens sju InfoPointslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det betyder att de kan hjälpa till vid frågor och att du kan hämta informationsbroschyrer och kartor över kommunen i butiken.

– Det är många som stannar till här och frågar efter vägen eller vill få tips om vackra platser i närheten, så det finns ett behov av turistinformation och vi hjälper gärna till med det, säger Cecilia.

Hon tycker att det är viktigt att det finns en butik i Stenberga och en plats där människor kan samlas.

– Jag tror att behovet av butiker på landsbygden alltid kommer att finnas. Fler och fler väljer att bosätta sig på landsbygden och då behövs butiker som den här. Fördelen med små butiker är att det går snabbt att handla det man behöver. När samhället blir mer automatiserat finns det en charm i att ha någon att fråga, säger hon.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer