Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Stilla sötsuget i fikastaden Vetlanda

Du som är sugen på något gott behöver aldrig vänta särskilt länge. I centrala Vetlanda finns nämligen sex olika konditorier och caféer som alla har något smarrigt att erbjuda.


Mitt på shoppingstråket i Vetlanda ligger Konditori Cecil. När du kliver in genom dörrarna möts du av dofterna från nybakat bröd, kanelbullar och nybryggt kaffe. Konditori Cecil har funnits i Vetlanda sedan 1926 och är ett klassiskt konditori som erbjuder ett traditionellt och brett sortiment. De serverar även luncher och erbjuder bland annat sallader, bakad potatis och lasagne. Konditoriet har en uteservering där du kan slå dig ner i solen och njuta av ditt kaffe.

Bakar i stenugn

Lite längre bort på shoppinggatan ligger det lilla stenugnsbageriet HeddaGretas, som även har ett café och bageri i Ekenässjön. Här kan du slå dig ner i en nostalgisk cafémiljö och njuta av en god macka eller en nybakad kanelbulle. På HeddaGretas är allt bakat från grunden och gräddat i stenugn.

Ägaren Per Andersson upplever att Vetlandaborna är bra på att fika och att de gärna lämnar stan för att göra det.

– Det är många Vetlandabor som åker till vårt café i Ekenässjön istället för att fika i stan, kanske för att byta miljö, säger han.

Hedda Gretas har många stamkunder och Per tror att de flesta väljer att gå till samma fik när de väl fikar.

– Jag tror att de flesta får en favorit och att de sen håller sig till den, säger han.

Per tycker att caféerna i stan har en god relation till varandra och upplever ingen konkurrens.

– Jag brukar själv fika på de andra caféerna och konditorierna i stan, både för att stödja dem men också för att jag tycker att det är skönt att byta miljö ibland, säger han.

Fika ute

I det gamla Svedbomshuset vid Stortorget ligger den populära cafékedjan Espresso House. Här kan du köpa en lättare lunch eller fika. Deras utbud består av allt från sallader till wraps, bullar, muffins och kladdkaka.

De har ett stort utbud av kalla och varma drycker. Här kan du hitta allt från en helt vanlig kaffe till espresso, frapino, iste och mycket mer.

På våren och sommaren öppnar de upp sin uteservering, så att du kan njuta av din lunch utomhus.

Bra fikakultur

På Storgatan ligger Konditori Stjärnan som har funnits sedan 60-talet. I konditoriet finns allt från bullar till kransar, wienerbröd, tårtor, mackor och smörgåstårtor.

– Vi är ett traditionellt konditori och allt som du kan köpa här i butiken gör vi från grunden, säger ägaren Ola Ragnarsson.

Han upplever att det är en bra fikakultur i Vetlanda och att det fikas både ofta och mycket.

– Vi har många stamkunder som kommer hit flera gånger i veckan. Jag tror att de som kommer hit gillar att det är ett traditionellt konditori och trivs här, säger han.

Han tycker också att konditorierna och caféerna i stan har en väldigt god relation till varandra.

– Vi har ett gott samarbete med flera av dem, vi lånar av varandra och hjälps åt. Vi sitter ju alla i samma båt, säger han.

Tårtor i alla smaker

På Ica Maxi ligger Oskar’s konditori. Här finns ett stort utbud av tårtor, allt från de mer traditionella som prinsesstårta och jordgubbstårta till moussetårtor i olika smaker. Du kan också beställa din doptårta eller bröllopstårta här, allt efter dina önskemål.

Här finns också flera lunchalternativ som pastasallader och matigare mackor, så den som känner sig lite hungrig efter storhandlingen kan slå sig ner vid ett av borden utanför konditoriet och pusta ut en stund.

Hemlagade rätter

På Storgatan ligger Wayne’s Coffee som fick nya ägare tidigare i år. De har ett brett utbud med fika och mackor. Nyligen införde de flera hemlagde rätter på menyn som bakad potatis, ugnsraggmunk med fläsk och vegetarisk lasagne. Kaffe är deras specialitet och det finns mycket att välja på. Här finns caffe latte i många olika smaker, caffe mocha, espresso, americano och mycket mer.

Fler ställen för en fika

Utöver dessa sex finns också möjlighet att fika hos bland annat Erikshjälpen, Biltema och i Forngården. 

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer