Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Strutsarna trivs i Berga

Sedan 2014 driver Adam Asplund och Sandra Alberg Berga struts. Genom REKO-ring Vetlanda kan du köpa strutskött som kommer från deras gård utanför Vetlanda.

Adam Asplund.

Adam Asplund driver Berga struts tillsammans med sin sambo Sandra Alberg. De har i dag ett tiotal strutsar på sin gård. Här står Adam med strutsen Karl-Gustaf.

En ovanlig syn möter dig när du kommer till Berga som ligger några kilometer utanför Vetlanda. I en stor inhägnad bor nämligen ett gäng afrikanska strutsar. När du kommer närmare blir du nästan överväldigad av hur stora de är, en struts kan nämligen bli närmare tre meter hög och väga upp till 140 kilo.

Letade hus

Allt började år 2014 när paret letade hus i och runt Vetlanda.

– Det var ganska svårt att hitta ett hus just då men till slut fick vi veta att den här gården var till salu. Vi kom hit och tittade och lade ett bud innan det kom ut på marknaden och fick det, berättar Adam.

På gården fanns en ladugård och tillhörande mark.

– Vi fick även med fyra kor och vi började då fundera på om det var just kor vi ville syssla med. Strax efter detta kom vi i kontakt med en strutsbonde på Öland och bestämde oss för det var strutsar vi ville ha på gården.

I dag finns det cirka 15 strutsbönder i hela Sverige och Adam och Sandra är de enda strutsbönderna i Vetlanda kommun.

Strutsar.

Strutsarna ute på bete.

Årets första ägg

En av gårdens äldsta strutsar heter Karl-Gustaf och är döpt efter kungen. Han var en av de första som kom till gården och är snart 7 år gammal. Just nu spenderar han mycket tid inomhus med sin hona och de har precis fått årets första ägg, som de båda vaktar och vårdar. De blir inte glada när en tredje struts försöker närma sig ägget.

– Jag har en enorm respekt för dem, de kan sparka lika hårt som en häst. Jag har lärt mig att hantera dem med tiden men det är viktigt att vara försiktig. Hanen får jag vara extra försiktig med och om jag ska gå in i hägnet håller jag alltid upp något så att jag blir längre än honom, då brukar han backa, berättar Adam.

Strutsarna brukar komma igång att lägga ägg vid den här tiden på året.

– Förra året fick vi cirka 80 ägg. Vi kläcker de flesta i en äggkläckningsmaskin eller så säljer vi dem. Ett strutsägg motsvarar ungefär 25 hönsägg, berättar Adam.

När de är runt ett år gamla slaktas de flesta strutsarna, köttet säljs genom Vetlandas rekoring.

– Det blir cirka 40 kilo kött på en struts. Vi säljer allt från finare premiumfiléer till grillbitar, färs och korv. Om man ska jämföra med något annat djur så smakar det ungefär som nötkött, det är väldigt gott. Vi märker också att det finns ett större intresse för strutskött nu än tidigare och det är roligt, säger Adam.

Inne på vintern

Trots att strutsen kommer från Afrika från början klarar de sig bra i det svenska klimatet.

– De bor inne i ladugården på vintern men jag släpper ut dem då och då så att de kan pulsa i snön. Men det är farligt för dem om det är is ute, då finns det en stor risk att de halkar och skadar sig, säger Adam.

På sommaren är de ute tillsammans i de stora hagarna. Där äter de gräs, frön, insekter och stenar.

– Många reagerar när jag berättar att de äter sten men de behöver ha det i magen för att maten ska malas sönder, strutsar har nämligen inga tänder, berättar Adam.

Strutsar är vackra djur med enorma fjädrar och de ser väldigt lyckliga ut när de springer fram i flock på ängen.

– Det är många som åker förbi som stannar till för att titta på dem, det är ju inte helt vanligt med strutsar i Sverige, säger Adam.

Oviss framtid

Strutsarna är en hobby och både Adam och Sandra har andra jobb.

– För att vi ska kunna leva på detta hade vi behövt tiodubbla antalet strutsar, berättar Adam.

Hur framtiden med strutsarna ser ut vet Adam inte just nu.

– Jag har precis blivit platschef på mitt jobb så det tar ganska mycket tid, så vi får se lite hur det blir. Vi kommer eventuellt behöva dra ner på det men tanken är att behålla de vuxna strutsarna, då kan vi utöka igen sen när vi har tid, säger han.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer