Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Ta fram pimpel­spöet i vinter

Det finns många roliga utomhusaktiviteter du kan ägna dig åt under vintern, bland annat fiske. Ta med dig pimpelspöet ut och se om du kan få napp. Kanske lyckades du få gammelgäddan på kroken.

Pimpelfiske.

Snart är isarna tillräckligt tjocka för att du ska kunna ge dig ut och fiska. Kanske lyckas du får gammelgäddan på kroken.

Det finns två olika typer av fiske du kan utföra på vintern, angelfiske och pimpelfiske.

I Angelfiske behöver du ett angeldon. Angeldonet är en rulle lina med en krok och en vippa. På kroken fäster man vanligtvis en mindre fisk som till exempel en mört. När en annan fisk får tag i mörten drar den i linan och vippan indikerar då att du har fått napp.

Träffas en gång i veckan

Njudungsfiskarna i Vetlanda ägnar sig mest åt pimpelfiske och brukar träffas en gång i veckan under vintern för att fiska tillsammans.

– Vi väntar just nu på att kunna börja igen. Vi kollar isarna nästan varje dag men de är inte tillräckligt tjocka för att vi ska våga oss ut. Men så fort de är det drar vi i gång med våra torsdagsträffar igen där vi ses på morgonen och åker ut för att pimpla tillsammans, säger Conny Axelsson som är ordförande i Njudungsfiskarna.

Att pimpla är en ganska billig och enkel aktivitet.

– Det enda du behöver är ett pimpelspö och en isborr, så att du kommer igenom isen. Sen måste du såklart ha med dig isdubbar om du skulle ramla i, säkerheten är väldigt viktig, säger Conny.

Fiske är en bra aktivitet för dig som vill komma ut och umgås med andra på ett säkert sätt.

– På isen är det ju väldigt lätt att hålla ett säkert avstånd till varandra, säger Conny.

Pimpelfiske.

Har du tur kanske du lyckas få napp.

Prova på

På sommaren brukar Njudungsfiskarna och Sportfiskarna arrangera prova på-dagar tillsammans där du kan lära dig mer om fiske.

– Då visar vi dig hur du gör och utrustningen får du låna av oss. Prova på-dagarna brukar vara väldigt populära, säger Conny.

Vem som helst kan bli medlem i klubben. Håll utkik på Njudungsfiskarnas Facebooksida, Länk till annan webbplats. där lägger de nämligen ut information om sina planerade tävlingar och träffar.

Många fiskesjöar

Är du fiskesugen men vet inte var det nappar? Under kategorin Upplev här på vetlanda.se finns information om både fiskekort och vilka fiskevårdsområden som erbjuder vinterfiske.

Du kan läsa mer om våra sjöar och vattendrag på vetlanda.se under upplev.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer