Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Tufft år för Vetlandas stadskärna

Nu börjar läget återgå till det normala efter ett tufft år där Vetlandas stadskärna drabbats hårt av pandemin. På grund av restriktionerna minskade försäljningen.

Elin Rickardsson.

Elin Rickardsson på Fastighetsägarna i Jönköping besökte Vetlanda för att berätta om hur det gått för handeln i Vetlandas stadskärna under 2020.

I veckan presenterade Elin Rickardsson från Fastighetsägarna rapporten Cityindex som tas fram av Fastighetsägarna i samarbete med HUI Research. Cityindex är en kartläggning av 107 av Sveriges stadskärnor.

Rapporten visar att 2020 var ett tufft år för Vetlandas stadskärna som minskade sin totala omsättning med 6,6 procent. Snittet för stadskärnorna i småstäderna var ett tapp på 1,3 procent, vilket betyder att minskningen har varit relativt stor i Vetlanda. Allra tuffast har det varit för hotellen och restaurangerna med tanke på restriktionerna och att få har valt att resa och bo på hotell under pandemin. Däremot har det gått bättre för dagligvaruhandeln.

– De flesta har valt att handla mer sällan och gå in ensamma i affärerna vilket betyder att omsättningen inte har blivit lika stor. Men vi kan se att stadskärnorna i småstäderna har påverkats betydligt mindre av pandemin än de större städerna. Fler har ändå valt att handla lokalt och man har valt att hålla sig på sin hemort, säger Elin Rickardsson.

Stark handel

– På det totala har Vetlanda tappat lite mer än snittet för småstäder men det vi kan se är att Vetlanda överlag har en väldigt stark handel. Vi kan se att Vetlanda ligger över snittet om man jämför med andra stadskärnor i länet, säger Elin Rickardsson.

Från 2010 till 2020 har Vetlandas kommun haft en nästan konstant ökning av sitt föräljningsindex. Försäljningsindex beskriver hur konsumtionen som generas i kommunen också stannar inom kommunen.

– Vetlanda ligger på 100 vilket innebär att man är en kommun som är attraktiv att besöka för både kommuninvånare men också att människor utifrån åker till Vetlanda för att handla. Ligger en kommun under 100 så har man ett utflöde av handeln till andra kommuner, säger Elin Rickardsson.

Ingen större påverkan

Ett företag som inte drabbats särskilt hårt av restriktioner är Martins Kök & Deli i Vetlanda.

– År 2020 hade jag faktiskt en högre omsättning än tidigare år. Det har generellt sett gått väldigt bra för delikatessbutiker över hela Sverige. Det beror på att många har valt att köpa hem god mat och delikatesser i stället för att gå ut och äta på restaurang, säger Martin Dahlberg, som äger butiken.

I butiken serverar han också luncher och där märkte han en nedgång.

– Självklart minskade antalet sittande gäster men många valde att ta med sig lunchen i stället. Sen har jag även catering och det försvann nästan helt ett tag men nu har det börjat komma tillbaka, berättar han.

Han menar att det mer eller mindre har återgått till ett normalläge vilket han är väldigt glad över och framtiden ser just nu väldigt ljus ut.

För Centralhotellet i Vetlanda började en tuffare tid i mars år 2020.

– Det var i samband med att reseförbudet infördes. Till en början drabbades vi av en väldigt kraftig nedgång och omsättningen minskade med cirka 30 procent. Vi har trots det haft öppet under hela pandemin och inte behövt säga upp någon av vår personal, säger Bobo Norrlin som driver Centralhotellet.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer