Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Turista hemma i påsk

För många väntar en väldigt annor­lunda påsk i år, där umgänge med nära och kära ska begränsas och besöken till släktingar på annan ort ska undvikas. Men nog ska det väl gå att hitta på något ändå? I Vetlanda kommun finns massor av trevliga saker att göra - själv eller med den närmaste familjen. Och de allra flesta av dem kan du läsa mer om här på vetlanda.se.

Tre tjejer står vid den stora fontänen på Stortorget i Vetlanda

Angelica Magnusson på kontaktcenter, naturvårdshandläggaren Hanna Karlsson och Emma Ingalow på Nuvab hänger gärna utomhus runt om i kommunen, men som synes på ett visst avstånd från varandra.

Äntligen börjar de ljumna vårvindarna blåsa in över Vetlanda. Solen tittar fram och det börjar spritta i benen. Det är många som vill bege sig ut och det är bra, men när du själv upplever tipsen i denna artikel, tänk då på att göra det med hänsyn till dina medmänniskor.

– Det finns massor av uteaktiviteter och vi har en stor kommun, så det finns mycket yta att sprida ut sig på, säger Angelica Magnusson som är samhällsinformatör på kommunens kontaktcenter.

Vetlanda är Gruvlanda

Angelica tipsar bland annat om Hörnebo skiffergruva. Ett dagbrott som är öppet dygnet runt och alltid värt ett besök. Där kan du gå på spångar och utforska bergväggarna eller fascineras av de vattenfyllda gruvhålen. Det är hembygdsföreningen i Ramkvilla som har hand om gruvan och de har ännu inte hunnit gå igenom gruvan efter vintern, så om du besöker Hörnebo skiffergruva ska du vara försiktig.

– Ta gärna på dig gummistövlar och ta med en ficklampa när du besöker gruvan, säger Angelica.

Även äventyrsbyn Ramoa har öppnat för säsongen. Personal finns på plats för bokade besök om du ändå har vägarna förbi Ramkvilla och Hörnebo skiffergruva.

En annan som är inne på gruvspåret är kommunens naturvårdshandläggare Hanna Karlsson. Hon har tagit fram en lista med fem riktiga påskpärlor och en av dem är cykelleden Gruvrundan. Tar du dig igenom den passerar du inte mindre än tre gruvor: Sunnerskogs koppargruva, Ädelfors guldgruva och Kleva gruva. Som om det inte vore nog så öppnar faktiskt en av kommunens stora turistattraktioner, Ädelfors guldvaskning, upp sin försäsong på långfredagen.

– Det finns mycket kulturhistoria längs den här leden och väldigt vacker natur. Och har du tur kanske du vaskar fram en guldklimp, säger Hanna Karlsson.

Hannas fem påskpärlor

Det är ingen hemlighet att det är nyttigt att röra på sig och att vara ute i naturen. Många har varit hemma mycket den senaste tiden och då kanske en härlig utflykt kan fylla på med lite ny energi.

– Ljuden i naturen är lugnande och stadens brus försvinner, så förhoppningsvis kan folk komma ut lite och glömma allt som pågår för en stund, säger Hanna.

Till påskledigheten har hon tittat på flera lämpliga aktiviteter att göra inom kommunens gränser. Det handlar om allt från besöksmål till att bara upptäcka naturen i all sin prakt.

– Vi kommer att släppa en pärla om dagen från skärtorsdagen och framåt. Du hittar dem på Vänliga Vetlanda på Instagram, så gå in och följ det kontot direkt!

Är det ingen av påskpärlorna som passar dig finns det enligt Hanna flera andra bra sätt att uppleva naturen på. I kommunens finns det till exempel hela 22 naturreservat.

– Gå ut och titta på vårtecken. Du kan till exempel spela artbingo och lära dig lite nya arter. Då får du lyssna på fågelsång eller surret från nyvakna insekter och försöka urskilja ljuden.

På Naturhistoriska riksmuseets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du ladda ner två olika artbingon att ta med dig ut i naturen för att testa lyckan.

Invig grillsäsongen

För den som vill ge sig ut i den friska luften samtidigt som smaklökarna får sitt kan lite grillning rekommenderas. I Vetlanda kommun finns mängder av grillplatser. Både i stan och runt om i kommunen.

– Vi har cementrör som du kan grilla i, det enda du behöver ta med är kol eller ved, berättar Annika Henriksson som är enhetschef för gatapark på Vetlanda kommun.

Bland annat finns det grillplatser på flera av kommunens lekplatser och längs vandringslederna. En av grillplatserna finns i natursköna Kvarndammen. Och utanför Forngården finns en fin grillplats med bra sittplatser runt om.

– Det finns en grillplats vid nästan varenda en av våra 23 kommunala badplatser, berättar Annika. Det är inga bryggor ilagda än, men om du skulle vilja bada redan nu så funkar det alltid att gå i.

Handla lokalt, ät lokalt, älska lokalt

Sist men inte minst finns det en hel del lokala restauranger, caféer, krogar och barer. Både i centralorten och runt om i kommunen. Alla har inte slagit upp portarna för året ännu, men en del har gjort det och samtliga är värda ett besök.

- Vi har ett jättefint utbud på hemmaplan och nu mer än någonsin kanske det är läge att upptäcka allt bra vi har, säger Emma Ingalow på Nuvab.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer