Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Tyska delikatesser på julbord i Ramkvilla

I våras slog Ramkvilla Wärdshus upp portarna efter att byggnaden stått tom i flera år. När säsongen var slut återvände ägarna till Tyskland, men nu kommer de tillbaka till Ramkvilla för att bjuda in till julbord.

Fyra tända ljus framför en klädd gran.

Det var en bra säsong för Ramkvilla Wärdshus. I december återvänder ägarna till Ramkvilla, efter att ha spenderat några månader i Tyskland, för att bjuda in till julbord.

I våras tog tyskarna Martin Meinecke, Lennart Dahlgrün och Annika Dahlgrün över det tomma värdshuset i Ramkvilla, för att starta upp på nytt. Säsongen blev väldigt bra trots att den inte riktigt blev som det var tänkt.

– Vi har väldigt mycket släkt och vänner från Tyskland som vi hoppades skulle kunna komma hit men så blev det inte, säger Annika Dahlgrün.

Väldigt få utländska turister tog sig till Ramkvilla i sommar, i stället var det svenskarna som hittade dit.

– Vi har haft väldigt många besökare så det blev en stressig sommar med mycket folk från Vetlanda, Kronoberg och Skåne. Säsongen blev mycket bättre än vad vi trodde från början, säger Annika.

Eftersom som sommaren gick så bra har de bestämt sig för att fortsätta även nästa år.

Ett hus med lampor som lyser i fönstren.

Ramkvilla Wärdshus.

Bjuder in till julbord

Just nu befinner sig ägarna i Tyskland men under december återvänder de till Sverige och Ramkvilla för att bjuda in till julbord. Med sig tar de ett stort antal tyska råvaror.

– Maten lagas från grunden med många regionala produkter från både Ramkvilla och Hänigsen i Tyskland, berättar Annika.

På julbordet hittar du traditionella svenska klassiker men även några tyska specialiteter.

– Vi tyskar älskar gås så det kommer vi ha. Även tysk korv och en tysk matjesill med äpplen och lök. Vi har ett slakteri som ligger nästan precis bredvid mitt hem, så jag kommer ta med mycket kallskuret därifrån, berättar Annika.

Till efterrätt serveras bland annat hemgjord ostkaka.

– Vår svenska kock har lärt vår tyska kock Martin att göra ostkaka, så det kommer finnas på julbordet, säger Annika.

Varje fredag till söndag mellan den 20 november till den 6 december kan du äta julbord på Värdshuset. Vid förfrågan kan de hålla öppet fler dagar. Det finns endast plats för 25 personer vid varje sittning, så det gäller att boka snabbt.

Läs mer om Ramkvilla Wärdshus på vetlanda.se under mat och dryck.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer