Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Upptäck den lokala maten

Den 11 till 12 september kan du besöka gårdar och gårdsbutiker runt om i Jönköpings län och då även Vetlanda kommun. Smaka på lokalproducerad mat, fika i någon av alla gårdsbutiker och få en guidad tur på en gård.

Tomatplantor på en gård.

Gårdar runt om i länet håller öppet för besökare en hel helg. Köp med dig lokalproducerade grönsaker och titta på odlingar.

För dig som är intresserad finns det även möjlighet att lära sig mer om hur maten vi äter produceras.

– Jag tycker verkligen man ska ta chansen och upptäcka lokala producenter och smaker från både kommunen och länet den här helgen. Gårdsrundan är ett sätt att få upp ögonen för den lokalproducerade maten vi har så nära oss, säger landsbygdsutvecklare Elin Bexell.

Med på Gårdsrundan är bland annat Backegårdens uppfödning och gårdsbutik. Där kan du som är intresserad titta på gårdens produktionskaniner och lära dig mer om de olika raserna. På gården finns också en gårdsbutik där de säljer allt från kaninkött och lammlådor till honung och skinn.

– Jag tycker att det är jättebra att Gårdsrundan arrangeras. Då får man chansen att upptäcka hur många lokala producenter det faktiskt finns i vår kommun, säger Madelene Svensson som driver Backegården.

Dukar upp till skördefest

I Hultanäs ligger Firma Bergelin. Här kan du köpa grönsaker och snittblommor som vanligtvis säljs i en självbetjäningsbod längs väg 125.

– Till gårdsrundan öppnar vi för besök i odlingarna och dukar upp till skördefest, där det går att handla av vår skörd. Jag driver även ett klädmärke och delar av sortimentet kommer finns med. Jag håller även på och anlägger en ängsfröodling som jag berättar om för den intresserade, säger Martina Röed som driver Firma Bergelin.

Hon ser fram emot att vara med på Gårdsrundan och tycker att det är bra att den arrangeras.

– Det är jättebra, entreprenör på landsbygden behöver draghjälp. Att visa på mångfalden gör det lättare att locka folk, säger hon.

Blommor från Bergelin.

Egenodlade blommor från Bergelin.

Titta på kalvar

För dig som vill besöka ett lantbruk håller Glömsjö Karlsgården öppet under Gårdsrundan. På gården arrangerar Arla ostprovning och du som gillar djur får träffa gårdens kalvar. Det finns även chans att få titta på hur en mjölkrobot fungerar.

– Jag tycker att det ska bli kul att vara med, jag kan tänka mig att det finns en del som är intresserade av att se hur maten de äter produceras, sen är jag gärna med och gör reklam för svensk matproduktion, säger mjölkproducenten Anders Johansson på Glömsjö Karlsgården.

På rjl.se finns en karta över alla gårdar som håller öppet för besökare.länk till annan webbplats

Får.

Många gårdar håller öppet för besökare.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer