Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Upptäck Höglandsleden

I sommar är det många som väljer att stanna hemma. Då är det en bra tid att upptäcka Höglandsleden som är en 44 mil lång vandringsled som passerar genom det Småländska höglandet.

Upptäck Höglandsleden

Den del av Höglandsleden som går genom Vetlanda kommun är 14 mil lång och uppdelad i fem olika etapper.

Höglandsleden skapades år 1986 och är den del av Smålandsleden som passerar genom höglandet.

Den del av Höglandsleden som går genom Vetlanda kommun börjar i Asa och sträcker sig fram till Knivshult, där den sen fortsätter genom Eksjö kommun. Den sträcka som går genom Vetlanda är 14 mil lång och uppdelad i fem etapper.

Väljer du till exempel att gå etapp ett som är Fågelhult till Ädelfors/Repperda passerar du bland annat Kärringens kammare, som är ett vattenfall med åtta meters fallhöjd. Du passerar också Ädelfors guldgruva och Tingskullen i Övlandehult som är en gammal tingsplats.

Ser över sträckorna

Höglandsleden har precis fått sin årliga översyn där föreningar och organisationer hjälps åt att se över de sträckor som går genom Vetlanda kommun. Då kontrolleras framkomlighet och att alla skyltar är på plats.

– På vissa ställen hade växtligheten gjort att vissa skyltar inte syntes och det gjorde det svårt att hitta. Vi har åtgärdat detta på de platser som allmänheten har hört av sig om. Vi vill gärna att folk hör av sig om de märker att det är svårt att ta sig fram någonstans eller att skyltarna inte syns, säger mark och exploateringschef Pär-Olof Högstedt.

Vackra miljöer

Pär-Olof har själv fått uppdraget att se över en kortare sträcka som går mellan Stenberga och Wallby.

– Jag bor i närheten, så jag går den ganska ofta. Det är min favorit, för under vandringen så får man se allt från skogar till öppna landskap, byar och herrgårdsmiljöer, säger han.

De flesta väljer att vandra längs Höglandsleden men det går också bra att cykla.

– Det går att cykla med mountainbike på de flesta sträckorna men lederna är anpassade för gående så det kan vara lite svårt att ta sig fram på vissa ställen. Det är också viktigt att växtligheten inte skadas, säger Pär-Olof.

Den som vill cykla på mer lättframkomliga leder kan ladda ner guider här på vetlanda.se

Höglandsleden består främst av naturstigar och den som ska vandra längs leden behöver därför klara av att gå i terräng och ha skor som är anpassade för vandring.

Längs med Höglandsleden finns rastmöjligheter och på vissa ställen finns vindskydd och toaletter. För att läsa mer om Höglandsleden och för att ladda ner kartor över de olika lederna kan du gå in på vetlanda.se

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer