Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Var säker på isen

Nu är det minusgrader ute vilket betyder att sjöarna börjar frysa. Då kan det vara lockande att ge sig ut för att vinterfiska eller åka skridskor. För din säkerhet är det viktigt att du har med dig rätt utrustning och kunskap.

Utrustning för att vara säker på isen.

Richard Lindqvist och Thomas Wallander visar upp den utrustning du behöver för att vara mer säker på isen.

Trots att det är ganska kallt ute just nu är isen inte tillräckligt tjock för att du ska kunna ge dig ut riktigt än. Men hur kontrollerar du då att isen kommer hålla?

– Det är viktigt att du har med dig en ispik. Den har en spets längst ner som du hugger med i isen. Kommer du igenom på första hugget är den inte tillräckligt tjock. Isen behöver vara cirka tio centimeter innan det är helt säkert att gå på den, säger Thomas Wallander, brandman på Höglandets räddningstjänstförbund.

Ha med dig rätt utrustning

Du behöver ha med dig ganska mycket utrusning för att klara dig om någonting händer.

– Det som är viktigt att ha med sig förutom en ispik är isdubbar, kastlina, en påse med torra kläder och såklart flytväst, säger Richard Lindqvist, inre befäl räddningstjänsten Jönköpings län.

De flesta sakerna finns att låna hos Höglandets räddningstjänstförbund. Länk till annan webbplats.

Isdubbarna använder du för att ta dig upp om du går igenom. De ska hänga runt halsen så att du lätt kommer åt dem om du ramlar i. Fäst vid dubbarna finns också en visselpipa som du kan använda för att signalera att du är i fara.

– Utan dubbar är det nästan helt omöjligt att ta sig upp. Kastlinan behöver du för att kunna dra upp den som har trillat i. Du får aldrig gå nära själva vaken, då är risken stor att du också kommer ramla i. Tänk också på att aldrig ge dig ut ensam, säger Thomas.

Thomas med en ispik.

Här testar Thomas hur tjock isen är med hjälp av en ispik.

Åk längs kanterna

Använd alltid hjälm om du ska åka skridskor på sjön.

– Det är superviktigt att du har hjälm, skulle du gå igenom är det en stor risk att du slår i huvudet och blir medvetslös annars, säger Thomas.

Ett tips är att hålla dig i kanterna eftersom isen kan vara mycket tunnare längre ut på sjön.

– Det är inte lätt att se på avstånd om det finns en vak längre ut, säger Thomas.

Ryggsäcken blir flytväst

Thomas Wallander ger sig gärna ut på isen under vintertid för att fiska eller åka skridskor.

– Jag brukar alltid ha med mig en ryggsäck. Där har jag torra ombyten och så lägger jag alltid i en påse som jag har fyllt med luft, då fungerar den som en flytväst om jag hamnar i vattnet, säger han.

Använd app

Något som både Richard och Thomas har varit med om är att de fått larm om personer som förirrat sig på isen.

– De ringer till oss och vet inte var de är. Det blir väldigt svårt för oss att kunna hjälpa dem då. Laddar du ner appen SOS alarm och ringer till oss från den så får vi direkt din exakta position och kan hjälpa till mycket snabbare, säger Richard.

Tänk också på att vara klädd för vädret, du blir snabbt nedkyld om du inte har ordentligt med kläder på dig.

På vetlanda.se under upplev kan du läsa mer om vilka sjöar och vattendrag du kan fiska i.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer