Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Vem ska bli Årets lands­bygds­bo?

Känner du en person som bor och verkar på landsbygden, som gjort avtryck och är en inspiration för andra? Då kanske det är årets landsbygdsbo. Förra året blev Mickan Thor tilldelad den fina utmärkelsen, men i september är det dags för en ny person att få den äran.

Mickan Thor med blommor och diplom

Mickan Thor blev Årets landsbygdsbo 2020, en utmärkelse som betyder mycket för henne.

En tupp
mallbild

För andra året i rad, och andra året totalt, är det dags att kora Årets landsbygdsbo. Årets utmärkelse delas ut den 17 september, men innan dess är det en process att ta fram lämpliga kandidater och inte minst att utse en ensam vinnare.

– Vi börjar med att låta allmänheten nominera den de tycker ska bli årets landsbygdsbo. Sen väljer en jury ut tre finalister och till sist är det återigen allmänheten som får säga sitt och rösta fram en vinnare utifrån de tre finalisterna, berättar Elin Bexell som är landsbygdsutvecklare på Vetlanda kommun.

Nominera med omsorg

Sista dag att nominera till Årets landsbygdsbo är den 26 augusti, men möjligheten att nominera är öppen redan nu. I formuläret nedan kan du fylla i namnet på den person du tycker ska bli Årets landsbygdsbo. Juryn väljer ut tre finalister utifrån en rad parametrar, så ta därför hänsyn till dessa när du skriver din motivering.

– Det ska vara en person som bor och verkar på landsbygden, som är en inspiration för andra, har gjort avtryck på landsbygden, är en god ambassadör och som är engagerad i att bidra till en levande landsbygd, berättar Elin.

Den 1 september presenteras de tre finalisterna. Då blir det återigen allmänheten som får makten genom en digital omröstning på vetlanda.se. Röstningen pågår fram till den 15 september och vinnaren presenteras fredagen den 17 september.

Nöjd landsbygdsbo

Årets landsbygdsbo 2020 blev ingen mindre än Mickan Thor. Den färgglada ”lanttanten” fick flest röster av alla och blev väldigt glad över sin utmärkelse.

– Det var en väldigt hedersam bekräftelse. Jag har jobbat med landsbygdsfrågor sedan 30-40 år tillbaka, så det var en jättefin bekräftelse. Det finaste var nog att det var just folket som röstade fram mig, säger Mickan.

Hon berättar att hon alltid bär landsbygden med sig och att priset betydde mycket för henne. Hon tror också att det kommer betyda mycket även för nästa mottagare.

– Det bästa är nog engagemanget från kommuninvånarna, som går in och klickar och ser det här. Det är så vi får upp intresset för landsbygden.

Nominera härBeskriv varför du tycker personen förtjänar att bli Årets landsbygdsbo. Tänk på att motivera med omsorg och väg in de parametrar som juryn tittar efter så är chansen större att just din kandidat väljs ut.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer