Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Vetlandabäcken får nytt liv

Färre översvämningar, bättre vattenkvalitet, en trivsammare miljö för djurlivet och lättframkomliga cykelstråk kommer bli resultaten av den upprustning av Vetlandabäcken som pågår just nu.

Vetlandabäcken.

Just nu pågår ett omfattande arbete med att förändra Vetlandabäcken och göra den mer naturligt slingrande. Detta gör att vattenkvaliteten förbättras och att det blir en trivsammare miljö för djurlivet.

Alla som gått eller cyklat längst med Vetlandabäcken den senaste tiden har kunnat se att det händer en del saker där just nu. De gamla broarna byts ut mot nya för att underlätta cykelpassage och snöröjning och en damm har skapats nedanför Withalaskolan.

– Vetlandabäcken har vid flera tillfällen svämmat över och vattnet har då runnit in i närliggande fastigheter. Vi har därför skapat större ytor i bäcken dit vattnet kan ta vägen om det regnar mycket, berättar landskapsarkitekt Annika Lundwall.

Bäcken har även gjorts om för att skapa en mer slingrande form.

– Bäcken var tidigare full med dy och det var resultatet av att den förlorat sin naturligt slingrande form. Nu kan vattnet strömma igenom lättare och på så sätt bildas inte lika mycket dy. Det skapar en bättre vattenkvalitet och en bättre miljö för djurlivet, säger Annika.

Bygger uteklassrum

När de nya broarna är klara är nästa steg att skapa ett uteklassrum längs med bäcken.

– Vi ska bygga ett trädäck med sittplatser och tanken är att alla skolor ska kunna ha nytta av platsen i sin undervisning, säger Annika.

Området nedanför Withalaskolan är den sista etappen i projektet.

– Vi började att rusta upp bäcken vid Kanalgatan och sen den delen som ligger vid Mogärdeparken så nu är vi på sista delen. Förhoppningen är att allt ska vara klart till hösten eller i alla fall till årsskiftet, säger Annika.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer