Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Vetlanda får digital tips­promenad

I maj kommer förhoppningsvis Xrundan, som är en digital tipspromenad, till Vetlanda, Kvillsfors och Landsbro. Just nu provgår flera personer från kultur- och fritidsförvaltningen olika sträckor på orterna för att hitta rundor som är tillgängliga för alla.

Två personer går tipspromenad.

Mats Källqvist och Angelica Wilhelmsson Ek provgår en av rundorna som kan vara aktuell för Xrundan.

Den digitala tipspromenaden Xrundan togs fram av ett företag i Jönköpings län år 2017 och finns nu i 18 kommuner, bland annat i Sävsjö kommun.

Allt du behöver för att vara med är en mobiltelefon, appen Xrundan och kanske ett par promenadskor. Det är 15 frågor per tipsrunda, som alla kommer finnas utsatta längs med promenadsträckorna.

Frågor för barn

På skyltarna finns QR-koder som du scannar av med appen i din mobil. När du scannat dyker en fråga upp som du får svara på och det kommer nya frågor varje vecka. Det finns även barnfrågor så att de minsta i familjen kan vara med.

– Vi gör detta för att det ligger rätt i tiden i och med pandemin och att fler väljer att spendera tid utomhus. Det är en rolig utmaning. Jag har själv gått i Sävsjö och det är nästan lite beroendeframkallande, säger kultursekreterare Ann-Mari Forsberg.

Just nu letar man alltså efter passande sträckor att ha tipsrundorna på.

– Det är viktigt att de är tillgängliga för alla och att det blir säkra runda där det finns lampor. Vi vill att så många som möjligt ska kunna vara med och gå, säger Ann-Mari.

Kan bli fler sträckor

Det är lätt att få fram statistik om hur många som har gått tipspromenaderna så efter ett tag kommer det göras en utvärdering.

– Ser vi då att det är många som går kommer vi eventuellt att utöka med fler sträckor på andra orter i kommunen, säger Ann-Mari.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer