Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Vetlanda filmhistoriska festival

Vetlanda anordnar för första gången en filmhistorisk festival. Den 2 till 7 maj bjuder festivalen på en vecka full med film och kulturhistoria runt om i kommunen. Ta tillfället att se kulturhistoriskt material från Vetlanda kommuns alla hörn.

logotyp

– Det här gör vi med hjälp av föreningar runt om i kommunen. Tanken är att skapa mötesplatser där människor kan träffas och samtala med varandra kring filmat material, stillbilder och föreläsningar, säger projektledaren Anna.

Anna Wilhelmsson

Anna Wilhelmsson

Varför det blev en filmhistorisk festival

Konceptet kommer från Värnamo kommun som är först i Sverige med att anordna en så kallad filmhistorisk festival. Värnamo har fått stöd från region Jönköpings län och har gått ut med ett subventionerat paket till de kommuner i länet som varit intresserade.

Anna Wilhelmsson läser till projektledare inom mötesindustrin och gör sin praktik hos Vetlanda kommuns Kultur- och fritidsförvaltning. Hon har under sin praktik varit den som drivit projektet “Vetlanda filmhistoriska festival”.

– Vår filmfestival blir något annorlunda än Värnamo filmfestival. Här har vi två biografer i kommunen men en salong vardera. Det finns inte resurserna för att göra en biofilmsfestival, därför gjorde vi en egen tvist på det, säger hon.

Tvisten är spridningen på evenemangen. Anna har kontaktat lokalhållande föreningar runt om i kommunen och erbjudit dem att arrangera evenemang. Många nappade och framför allt bland hembygdsföreningarna. Några krav på vad arrangörerna ska erbjuda har inte funnits.

– Men någon form av film eller bildvisning, alternativt en föreläsning kring bilder eller rörligt material har ju varit önskemålet. Gärna i samband med någon form av servering så det kan bli en mötesplats, säger Anna.

Elvira Madigan

Kultur- och fritidsförvaltningen arrangerar festivalens avslutande evenemang om Elvira Madigan. Först berättar Kultur- och fritidschef Stewe Jonsson historien bakom dramat om Elvira, Sixten och den övergivna hustrun Lutigard. Efter detta får besökarna se filmen “Elvira Madigan” på bioduken. Varför det just blev berättelsen om Elvira Madigan förklarar Anna att det finns en tydlig koppling till Vetlanda i den historien.

– Eftersom Sixten lämnade sin hustru och deras två barn fick hon bege sig hem till sitt föräldrahem här i Vetlanda. Föreläsningen kompletterar spelfilmen bra då filmatiseringen visar en förskönad version av historien. Där berättar Stewe den övergivna familjens berättelse, säger Anna.

Festivalens framtid

Om intresset är bra och besökarna kommer finns det en chans att festivalen återkommer.

– Det kanske inte blir varje år men en festival som kan återkomma med jämna mellanrum. Många hembygdsföreningar har varit jättepositiva när vi har hört av oss till dem. Men vissa har haft svårt att digitalisera gammal 8 och 16 millimeters film eller så har de gamla VHS-band men saknar tillgång till en fungerande spelare. Många filmer har förmodligen inte setts på flera, flera år, säger Anna.

Ta tillfället att se kulturhistoriskt material från Vetlanda kommuns alla hörn. På sidan för Vetlanda filmhistoriska festival hittar du hela schemat för festivalens alla evenemang.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer