Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Vetlanda lockar när gränskontroller blockar

Sommarstaden Vetlanda? Ja visst! Turisterna hittar till Vetlanda i sommar, det kan vi konstatera efter att lite mer än halva säsongen gått för kommunens sju InfoPoints.

I Vetlanda kommun finns sju InfoPoints: Gamla Mejeriet i Karlstorp, Little Rock Lake Zipline, Maxi Ica Stormarknad, Ramoa, Stenbergabutiken, Vänhems Café och Vandrarhem och Wallby Säteri. En InfoPoint är, kort beskrivet, ett besöksmål som hjälper till att förmedla turistinformation på uppdrag av kommunen.

I början av säsongen hade samtliga som mål att få fler svenska besökare än tidigare, eftersom antalet utländska turister väntades minska på grund av coronapandemin.

Fler svenska besökare, färre utländska

Och så blev det! Bland kommunens InfoPoints har det varit tydligt att 2020 är hemesterns, eller svemesterns, år. Men de utländska besökarna är av förklarliga skäl färre.

I Stenbergabutiken har säsongen varit bra, även om ägarna Birgitta Emilsson och Cecilia Malmqvist upplever att det har varit färre besökare i butiken. Däremot har besökarna unnat sig mer av det goda och köpt dyrare saker. Eftersom många försöker hålla sig mer utomhus den här sommaren har det varit stor åtgång på kartor. Mest populära har broschyrerna om Höglandsleden varit.

Vänhems Café och Vandrarhem har de haft upp emot 250 golfspelare per dag, men vandrarhemmet har haft färre bokningar och de flesta besökarna väljer att åka hem på kvällen.

Ramoa Adventure Village har besöksantalet dessvärre halverats i samband med de uteblivna besökarna från andra länder. Jan Evansson som driver Ramoa känner en viss oro inför augusti då många svenskar har återgått till sina jobb. Augusti brukar vara en bra månad med många besök från Tyskland och Nederländerna, men med det rådande läget är det osäkert om det blir så i år.

Många besökare

Little Rock Lake Zipline är det bra glid på linorna. Även här märks det av att det är färre utländska besökare. Det är färre som stannar över natten, men antalet svenskar som velat prova på att åka zipline har varit stort.

– Säsongen har faktiskt gått bättre än förväntat i dessa tider och det har kommit fler gäster än vi trodde, vilket är väldigt roligt, säger parkchef Peter Szabo.

Han känner ingen oro inför hösten, när svenskarna går tillbaka till jobbet efter semestern.

– Det är egentligen först i augusti som vi vet hur det ser ut med besökare från utlandet. På hösten brukar vi även ha mycket företag här och jag tror att det blir så även i år, säger han.

Till Ica Maxi har besökarna flockats i vanlig ordning och som InfoPoint har de fått fylla på i broschyrställen flera gånger. IPaden vid entrén har också varit flitigt använd.

Även Wallby säteri har haft haft en jämn tillströmning av besökare under säsongen. De flesta besökarna har varit svenskar och så ser det också ut fram till början av augusti, men efter det sjunker antalet bokade rum drastiskt.

Rekordsäsong

Gamla mejeriet i Karlstorp har haft sin bästa säsong hittills. Majoriteten av besökarna är svenskar som semestrar hemma i närområdet.

– Vi har haft extremt många gäster, mycket mer än vad jag hade kunnat tänka mig. Jag hade egentligen inga förväntningar alls, säger Anki Wall.

Hon vet inte hur det blir efter semestern, men hon hoppas att hösten blir lika bra som sommaren.

Läs mer om kommunens infopoints här på vetlanda.se

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer