Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Vetlanda museum öppnar till sommaren

Museet håller stängt fram till den sista juni i år, men till sommaren finns det flera spännande och intressanta utställningar att se fram emot.

Åsa Stenström

Åsa Stenström ser fram emot sommaren då planen är att Vetlanda museum ska öppna igen.

För att minska smittspridningen av covid-19 i samhället har Vetlanda museum tagit ett beslut om att hålla stängt fram till sommaren.

– Många museer har valt att göra på samma sätt som vi. Det är såklart jättetråkigt att vi har en pandemi men det känns rätt att hålla stängt. Vi ska bidra till att minska smittspridningen. Nu försöker vi hitta digitala ingångar att nå publiken på i stället, så som att skapa en hemsida för museet och digitalisera jubileumsutställningen Vetlanda stad 100 år!, säger museichef Åsa Stenström.

Flera utställningar under sommaren

Det finns i stället mycket att se fram emot inför öppningen i sommar.

– I juli kommer vi ha en utställning som heter Slöjdrutan. Tanken med utställningen är att den ska uppmuntra till mer slöjdande. Det är ett projekt som drivs av Jönköpings läns hemslöjdsförbund. Deltagarna i projektet har alla fått varsin tom ruta att skapa ett slöjdarbete i, berättar Åsa.

Under sommaren öppnar även museets pyssel- och slöjdverkstad där det i år kommer bli en hel del slöjdande.

Utomhusaktivitet

I juli är det också premiär för en utställning som handlar om Hantverksföreningens hundraåriga historia.

– Vi planerar även för någon typ av utomhusaktivitet. Förra året höll vi på med odling och så blir det även i år, säger Åsa.

En minnesbank har satts upp i ett av rummen på museet där man samlar in minnen från Vetlanda kommun. Detta görs i samband med att Vetlanda kommun firar 50 år.

– Eftersom det är friluftslivets år samlar vi även in minnen från Vetlandas friluftsliv genom tiderna, berättar Åsa.

Ställer ut i skyltfönster

Den som saknar museet och alla dess utställningar kan följa museets inlägg på Facebook, ta del av samlingar via digitaltmuseum.se,länk till annan webbplats eller kika i skyltfönster. I bibliotekets skyltfönster har museet precis haft en utställning om förintelsen.

– Under mars till april kommer det finnas en utställning med gamla foton av Storgatan i Höglandets överförmyndarverksamhets fönster.

Går igenom samlingar

Trots att museet just nu är stängt står personalen inte sysslolösa.

– Vi har mycket att göra med att förbereda sommarens utställningar. Sen går vi just nu igenom och ordnar upp i museets samlingar och det är ett stort jobb, säger Åsa.

Hon hoppas att allt snart ska återgå till det normala så att museet kan öppna igen.

– Vi längtar såklart till sommaren och förhoppningsvis är det då som vi vill att det ska vara igen. Vi hälsar då alla varmt välkomna tillbaka till museet, säger hon.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer