Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Vi firar nationaldagen tillsammans – digitalt

Coronaviruset sätter i år stopp för nationalfirandet i Forngården. Men skam den som ger sig, nu förs traditionen vidare digitalt istället. Tal, nationalsång och flagghissning – snart på en skärm nära dig.

Kultur och fritidschef Stewe Jonsson och projektledare rörlig media Nicklas Carlsson styr upp det digitala nationaldagsfirandet.

Kultur och fritidschef Stewe Jonsson och projektledare rörlig media Nicklas Carlsson styr upp det digitala nationaldagsfirandet.

Nationaldagsfirandet i Forngården är en tradition. Men med som så många andra evenemang, där många personer samlas samtidigt är det i rådande situation helt enkelt inte möjligt att genomföra. Men Vetlanda kommun tycker ändå att det är viktigt att på något sätt genomföra firandet och har beslutat att göra en digital version.

– Det är viktigt att vi hittar olika lösningar för att nå ut och då tror vi att detta är ett bra komplement. Vi hoppas det kan ge en liten guldkant i tillvaron för många, framförallt för dem som inte kommer ut överhuvud taget och tvingas att sitta hemma, säger kultur- och fritidschef Stewe Jonsson.

Filminspelningen sker i förväg och sänds sedan på nationaldagen den 6 juni klockan 10.00. Årets talare är Anita Rudvall, en viktig punkt menar Stewe Jonsson.

– Talet är något som är tänkt att ge lite hopp, det berör vår gemensamma nation och vårt gemensamma samhälle. Vi behöver bli stärkta av varandra, nu mer än någonsin.

Hvetlanda gymnastikförening och hemvärnet kommer att finnas på plats och flaggan hissas till tonerna av Sveriges nationalsång, framförd av Agnes Friman. Vi får även lyssna på stämningsfull musik av Elsa Halje. Planen är alltså en avskalad version av firandet, men förhoppningen är att alla ska kunna känna igen sig.

– Jag vill försöka skapa känslan av att vara på plats. Att alla som tittar kan känna att vi för traditionen vidare på ett bra sätt med den här filmen, säger Nicklas Carlsson som är projektledare rörlig media på Vetlanda kommun.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer