Google Translate
Google Translate
vetlanda logotyp

Zipline – en naturupplevelse på hög höjd

På Little Rock Lake Zipline hittar du äventyret mitt i skogen. Här kan du möta naturen och uppleva de magiska omgivningarna från ett helt annat perspektiv.

Zipline- en naturupplevelse på hög höjd

Peter Szabo är parkchef på Little Rock Lake Zipline, som är Europas längsta zipline. Här kan du se den vackra naturen från ett nytt perspektiv.

Den som har tröttnat på vanliga skogspromenader och vill uppleva naturen på ett nytt sätt borde besöka Little Rock Lake Zipline, som ligger i Kronoparken mitt i skogen mellan Klavreström och Lindshammar. Fastspänd vid en lina kan du kasta dig ut och se naturen ovanifrån. Men att åka zipline är inget för den höjdrädda. Väljer du den svarta eller röda banan är den högsta punkten nämligen 52 meter över marken.

– Tro det eller ej men det kan faktiskt vara ett av de bästa sätten att bota sin höjdrädsla på, genom att göra det som man egentligen inte vågar, säger parkchef Peter Szabo.

Han är den som äger Little Rock Lake i dag och driver det tillsammans med flera medarbetare.

– Jag kom med i detta ganska tidigt men det var Jonas Grahn och Håkan Blad som först grundade det och det var Jonas som kom på idén. Inspirationen hämtade han från sina resor till Sydostasien, där han först testade zipline. Han tyckte att detta var något som vi borde ha även i Sverige, säger Peter Szabo.

Men att gå från idé till en färdig park var inte helt enkelt.

– Vi har stött på många utmaningar längs vägen. Först var vi tvungna att hitta en passande plats och ta reda på hur man faktiskt bygger en zipline. Det var en lång process innan vi kunde öppna. Det mesta ni ser här i dag har faktiskt Jonas byggt helt själv, berättar Peter.

Europas längsta zipline

Platsen där parken ligger i dag var från början en tom bergsknalle. På några år har Little Rock Lake Zipline blivit Europas längsta zipline med över fyra kilometer lina, fördelat på flera stationer som utgörs av träd, plattformar och klippor.

Här finns flera spännande banor att välja bland. Du kan bland annat åka den gröna ziplinen som beskrivs som ”Det familjevänliga äventyret” med 6 olika linor och en hastighet på 50 kilometer i timmen. För våghalsen finns den svarta ziplinen som beskrivs som ”Det adrenalinfyllda äventyret” med 8 linor och en hastighet på 75 kilometer i timmen.

– Många av våra besökare beskriver upplevelsen som skräckblandad förtjusning och det stämmer nog ganska bra, säger Peter Szabo.

Den äldsta personen som åkt zipline i parken var en dam på 87 år.

– Hon tyckte att det var skitkul. Zipline är perfekt eftersom terrängen oftast inte är så enkel att vandra i men med zipline kan man uppleva naturen ändå, säger Peter.

Fika med oslagbar utsikt

Den som föredrar att ha båda fötterna på marken kan testa vildmarksbad, träna på utegymmet, köra femkamp eller vandra med en av parkens guider. Du kan också äta en god lunch i restaurangen, som har en oslagbar utsikt över den närliggande sjön.

– Vi har även flera övernattningsalternativ. Bland annat har vi en dubbelkåta och flera övernattningsrum. Nere vid dammen har vi plats för 30 tält och mitt i skogen har vi ett forest camp med ett tentipi militärtält med två kaminer, säger Peter Szabo.

Det finns också olika paket att välja bland med aktiviteter för skolklasser, svensexor och möhippor.

– En populär aktivitet för svensexan är vår underjordiska labyrint och escaperoom. En person ur sällskapet stängs in och ska sen försöka ta sig ut med hjälp av ledtrådar, medan de andra övervakar på en skräm, säger Peter Szabo.

Fler svenska gäster

När parken öppnade strömmade besökarna in och främst var det utländska turister som hittade dit. I dag är 60 procent av gästerna som kommer till Little Rock Lake turister, speciellt från Tyskland och Holland, men i år hoppas Peter på fler svenska gäster.

– Vi är kända utomlands men vårt mål är att få hit fler svenskar, säger han.

Peter ser väldigt ljust på framtiden och målet är att ha ännu fler aktiviteter att erbjuda gästerna, om några år.

– Vi har många planer och idéer men det måste finnas tid för det också, säger han.

Little Rock Lake Zipline är en av kommunens sju InfoPoints.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Här finns kartor och broschyrer över andra sevärdheter i kommunen. Det finns också en Ipad där du kan surfa runt och se vad kommunen har att erbjuda.

– Vi vill få hit fler gäster från närområdet och vi tror att vi når dem genom att vara en InfoPoint. Sen har vi väldigt god lokalkännedom och lotsar gärna våra besökare vidare till andra aktiviteter när de är klara här, säger Peter Szabo.

Prenumerera på nyheter

Bocka i rutan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande så fort vi publicerar något nytt från Vänliga Vetlanda!

Hantera prenumerationer