Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Sophämtning

Hur ofta hämtas mina sopor, vad får jag slänga i soppåsen och vad kostar sophämtningen?

Soporna hämtas!

Det är Ohlssons som hämtar både soppåsen och ditt matavfall och det är kommunfullmäktige som bestämmer vad du ska betala för din sophämtning. Renhållningstaxanlänk till annan webbplats uppdateras varje år.

Information om hämtning och tömning av soporlänk till annan webbplats får du av Njudung Energi.

Matavfall

Köksavfall som matrester och krukväxtrester ska läggas i gröna plastpåsar. Exempel på köksavfall är matrester och växtavfall, till exempel blommor, blad och rötter från krukväxter samt fisk, frukt, grönsaker, kaffesump, kött, ben, skal, skaldjur, tepåsar och liknande. Avfallet är råvara till biogasproduktion och blir värdefull gödsel, därför gör annat avfall i dessa påsar stor skada vid återvinningen.

Restavfall

Hushållens resterande avfall som till exempel dammsugarpåsar, skor och hushållspapper ska läggas i röda plastpåsar eller i plastpåsar som inte är helt gröna. Små mängder av annat restavfall som inte återvinns, till exempel porslin, dricksglas, och kattsand ska också läggas i samma påse.

Påsarna ska vara knutna med två knutar

Gröna och röda påsar delas ut av renhållningsentreprenören. Sopkärl, storbehållare och extrasäckar får enbart fyllas med gröna och röda påsar, samt påsar som tillhandahålls vid handel i affärer och har likvärdig hållfasthet.

Kontakt

Njudung Energi

Telefon: 0383-76 38 00
info@njudung.se

Senast uppdaterad 2017-05-18

Synpunkt Vetlanda