Vetlanda
Huvudmeny
Hem
Lyssna

Livsmedelshygien hemma

Varje år drabbas 500 000 människor i Sverige av matförgiftningar. Hälften blir sjuka av mat som lagas i det egna köket. Matförgiftningar beror oftast på en dålig hantering. Här får du tips på livsmedelshygien för hemmamiljö.

Håll isär olika livsmedel

Bakterier är svåra att upptäcka, ofta lämnar de inga synliga spår i maten. Detta kan göra det svårt att veta om maten man har i kylskåpet är säker att äta. Genom att vara noga med handtvätt och tänka på att ha ren utrustning till varje typ av livsmedel undviker man att bakterier överförs mellan olika livsmedel. Diska skärbrädan och andra redskap noga efter varje användning. Använd gärna flera olika skärbrädor, till exempel en för grönsaker och en för kött.

Föredra hushållspapper

Använd gärna hushållspapper när du gör rent i köket. Om du använder disktrasa så är det viktigt att byta ofta eller koka med jämna mellanrum. Bakterier förökar sig fort i det fuktiga materialet och risken är att du sprider bakterier i köket med din disktrasa.

Kyl- och frysförvaring

Rätt temperaturer gör det svårt för bakterier att växa, därför är det viktigt att man tar reda på hur varje produkt ska förvaras fram till dess att man tillagar eller äter den. Ställ in ditt kylskåp på cirka + 4 °C. I en kall kyl blir hållbarheten längre. Temperaturen i frysen ska inte vara över - 18 °C. Tina mat i kylskåp, kallvattenbad eller i mikrovågsugn, aldrig i rumstemperatur.

Om du vill kyla ned och spara mat som du tillagat bör nedkylningen gå fort. Undvik att ställa in varm mat direkt i kylskåpet eftersom de andra varorna runt omkring kan bli varma. Ett bra sätt att kyla ned är att ställa låga vida behållare i diskhon fylld med kallt vatten. Om du får mycket mat över så dela upp resterna i mindre behållare så kyls de snabbare.

Laga aldrig mat till andra om du är sjuk

En grundregel för att undvika att orsaka en matförgiftning är att aldrig laga mat till andra när du är sjuk. Förkylningar, magsjukor, diarréer och andra sjukdomar kan spridas via maten. Om du har sår på händerna bör du inte hantera mat.

Kontakt

Maria Melakari

Maria Melakari

Livsmedelsinspektör
MoB Adm personal, Miljö och byggförvaltning
Telefon: 0383-971 96, 070-640 12 21
Maria.Melakari@vetlanda.se

Senast uppdaterad 2017-01-12

Synpunkt Vetlanda