Vetlanda
Huvudmeny
Hem
Lyssna

Märkning av mat

För att du som kund ska kunna välja mellan olika förpackade livsmedel finns det regler för hur de ska märkas. Till exempel ska vikt, ingrediensförteckning och bäst före-dag anges.

På vissa livsmedel, till exempel fisk, skaldjur och kött, ska du kunna se vart produkten kommer ifrån. Märkningskravet gäller inte oförpackade livsmedel som säljs över disk, men du som kund ska alltid kunna fråga butikspersonalen om exempelvis innehåll och hållbarhet.

Om du har frågor eller saknar information på livsmedel du handlat i en butik så kontakta i första hand butiken eller den som tillverkat livsmedlet. På alla livsmedelsförpackningar som säljs ska det finnas en adress eller ett telefonnummer dit du kan vända dig. Misstänker du att märkningen på en produkt är felaktig, kontakta oss på miljö- och byggförvaltningen.

Datummärkning

Livsmedel som säljs förpackade märks antingen med bäst före-dag eller med sista förbrukningsdag. Ett livsmedel som märkts med bäst före-dag kan normalt hålla ytterligare en tid efter datumet om de förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning. En produkt med utgången bäst före-dag får fortfarande säljas i butik.

Vissa mycket känsliga livsmedel, som färsk fisk, köttfärs och rå korv, märks med sista förbrukningsdag istället för bäst före-dag. Kvaliteten på dessa livsmedel bedöms kunna försämras snabbt och du bör inte äta livsmedel som passerat sista förbrukningsdagen. Livsmedel får inte heller säljas efter att sista förbrukningsdagen har passerat.

Kontakt

Maria Melakari

Maria Melakari

Livsmedelsinspektör
MoB Adm personal, Miljö och byggförvaltning
Telefon: 0383-971 96, 070-640 12 21
Maria.Melakari@vetlanda.se

Senast uppdaterad 2017-07-28

Synpunkt Vetlanda