Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Biltvätt

Använd en biltvättanläggning när du ska tvätta din bil. Du vet väl att det inte är tillåtet att tvätta bilen på gata eller garageuppfart?

Tvätt av bil i tvätthall

När du tvättar bilen på gatan eller garageuppfarten rinner vattnet helt orenat via dagvattensystemet till närmaste sjö eller vattendrag. I Vetlanda handlar det om Vetlandabäcken och Emån och på andra orter närmsta sjö eller annat vattendrag. Detta kanske är just din badsjö eller ditt dricksvatten?

Våra tips

  • Tvätta bilen på en biltvättsanläggning, där det finns rening av vattnet.
  • Tänk på att tvättvattnet innehåller en rad giftiga ämnen som tungmetaller, oljor och tvättkemikalier som vi inte vill ha i vattnet.
  • Om du ändå tvättar bilen hemma, ställ den på grus eller gräsmatta, där vattnet kan infiltreras.
  • Om du tvättar bilen hemma se till att göra det långt ifrån dagvattenbrunnar och vattentäkter, till exempel grävd brunn eller i närheten av vattendrag.
  • Använd miljövänliga biltvättmedel och avfettningsmedel.
  • Vaxa bilen. Då är den lättare att hålla ren och du kan använda mindre mängd och snällare tvättmedel.

Vad säger lagen?

Att tvätta bilen på garageuppfarten är inte tillåtet enligt miljöbalkens andra kapitel om allmänna hänsynsregler samt 14:e kapitel om kemiska produkter. Många kommuner har dessutom markerat detta tydligare genom att förbjuda det genom lokala ordningsföreskrifter. I Vetlanda kommun har vi inte något sådant förbud ännu utan vi vädjar till våra kommuninvånare att värna om vår gemensamma miljö.

Kontakt

Mats Adolfsson

Mats Adolfsson

Miljöinspektör
MoB Adm personal, Miljö och byggförvaltning
Telefon: 0383-971 47, 072-532 02 50
mats.adolfsson@vetlanda.se

Senast uppdaterad 2017-05-18

Synpunkt Vetlanda