Flytande juveler - en utställning med försvunnen skulptur

Information om evenemanget

Vetlanda Museum, Kyrkogatan 31, Vetlanda

Flytande juveler är en utställning med försvunnen skulptur. En flätad jättefot, gråblå sidendun, ett näckrosblad av presenningsplast och en snidad solfågel av balsaträ möter den som besöker Frida Peterson och Ingela Ihrmans utställning på Vetlanda Museum.

En jättestor fot flätad i vass.

Konstnärerna har utgått från berättelsen om när Carl Eldhs skulptur Skogsnymfen 2007 stals från Apoteksparken i Vetlanda, men som av ett under hittades igen ett par år senare. Däremellan lät man tillverka en ny, identisk skogsnymf och idag har Vetlanda kommun två små nakna kvinnokroppar i brons som håller var sin bukett med näckrosor i handen. En av dem sitter på knä vid dammen utanför museet och den andra har Frida Peterson och Ingela Ihrman gömt under ett stort blått tyg i sin utställning.

Skulpturerna i utställningen är alla tillverkade av material som antingen flyter eller sjunker i vatten. Sjösävens porösa märg påminner om frigolit och buntar av växten har därför förr använts som simdynor. Moses av kork susar sig till sömns i vassen och balsa betyder flotte på spanska. Brons sjunker definitivt och jättefoten av säv är så stor att Skogsnymfen skulle kunna krypa in och gömma sig inuti. Skogsnymf är också namnet på en liten blågrön kolibrifågel.

Frida Peterson (f. 1992, Kalmar) tog examen från Kungliga Konsthögskolans masterprogram i Stockholm 2023 och är idag baserad i Göteborg. Hon har nyligen visats på Konstakademien och har tidigare ställt ut som fältkonstnär på Virserums Konsthall. Ingela Ihrman (f. 1985, Kalmar) representerade Sverige i Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 2019 och visade under 2023 utställningarna Frutti di Mare på Malmö konsthall och Miss Brunnsviken på Carl Eldhs ateljémuseum i Stockholm. Ingela tilldelades DN:s kulturpris 2024. Frida och Ingela lärde känna varandra för fyra år sedan, men har vuxit upp på samma gata i norra Kalmar. Utställningen "Flytande juveler" är deras andra konstnärliga samarbete.

Välkommen på vernissage 16 mars klockan 12–16 med performance, fika och bildpresentation från klockan 13.

Museets konst-, pyssel-, och slöjdverkstad är öppen under vernissagen med flytande pyssel inspirerat av den aktuella utställningen.

Arrangör

Vetlanda Museum.

Biljettinformation

Museet är öppet tisdag till söndag klockan 12–16. Alltid fri entré!