Kontakt
Dela
Lyssna
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna

Måltidspedagogik i förskolan

Måltidspedagogik handlar om att integrera mat och måltid i den pedagogiska verksamheten. Främst innebär det att kockar och pedagoger arbetar tillsammans med mat och måltider, både praktiskt och teoretiskt.

Vetlanda kommun har två diplomerade måltidspedagoger som handleder övriga förskolor. Förskolorna som deltar handleds vid sex olika tillfällen då pedagogerna och kockerna får arbeta med olika teman.

  1. Sapere-metoden – man använder sina olika sinnen för att känna, titta, lyssna, dofta och smaka på olika livsmedel.
  2. Frukt och grönsaker – inspirera till att integrera frukt och grönsaker med hjälp av experiment.
  3. Steg för steg-metoden – kort med bilder och text gör att barnen kan förstå hur de ska hantera exempelvis ett recept.
  4. Barn i köket – hur man praktiskt arbetar i köket på förskolan, barnen får vara med och göra (icke farliga) saker.
  5. Från jord till bord – man arbetar med kretsloppet, hur man kan odla och hur man sedan kan tillaga det man själv har odlat.
  6. Kökets naturvetenskap – man väcker nyfikenhet att våga smaka och prova nya livsmedel.