Vissa typer av avfall är särskilt farliga för människors hälsa och miljön och är klassade som farligt avfall. För dessa avfallsslag gäller därför särskilda regler.
Som verksamhetsutövare behöver du vara noga med att kolla upp att den som du lämnar ditt avfall till har de tillstånd som krävs för att få ta emot det. Du behöver också ha dokumentation som visar att din hantering och ditt överlämnande har skett enligt reglerna. Om du tar emot avfall från andra behöver du göra en anmälan eller söka tillstånd beroende på om du transporterar, lagrar, bearbetar eller behandlar avfallet på något sätt. Det farliga avfallet som uppstår i ditt hushåll ska du lämna enligt Njudung Energis anvisningar.
Det är viktigt att hanteringen och borttransporten av ditt farliga avfall sker på ett säkert och lagligt sätt, så att det inte riskerar att hamna någonstans där det kan göra skada på människors hälsa eller miljön, i eller utanför Sveriges gränser.
Exempel på farligt avfall är lysrör, aerosolsprayer, bekämpningsmedel, diverse kemikalier, spillolja, färg-/lack-/limrester, lösningsmedel, lacknafta, aceton, rengöringsmedel, småbatterier, elektroniska apparater/verktyg med sladd eller inbyggda batterier, bilbatterier, skurvatten från industrigolv.
Den som yrkesmässigt hanterar farligt avfall har en anteckningsskyldighet. Vad som ska antecknas beror på om du är avfallsproducent, transportör, insamlare, handlare, mäklare eller om du behandlar avfall. De antecknade uppgifterna ska också rapporteras in till ett särskilt avfallsregister varje gång det farliga avfallet hämtas eller lämnas.
Anteckningarna blir en slags journalföring över det farliga avfallet som uppkommer i verksamheten och de ska sparas i minst tre år förutom för den som är transportör som istället endast behöver spara anteckningarna i tolv månader.
Du som har verksamhet där farligt avfall uppkommer är en avfallsproducent. Som avfallsproducent behöver du göra följande anteckningar per avfallstyp:
Uppgifterna ska antecknas innan transporten påbörjas.
Mer vad som ska antecknas och av vem går att läsa i 6 kapitlet i Avfallsförordning (2020:614) Länk till annan webbplats..
Kontakta alltid räddningstjänsten vid en olycka. Om olyckan kan påverka människors hälsa och miljön, kontakta även miljö- och byggförvaltningen.
Om du vill lagra farligt avfall som du samlar in från andra måste du i de flesta fall skicka in en anmälan till miljö och byggförvaltningen Pdf, 218 kB., eller söka tillstånd från länsstyrelsen Länk till annan webbplats., beroende på vilket slags farligt avfall och vilka mängder det handlar om. Ett undantag är insamling av till exempel batterier i en butik. Kontakta miljö och byggförvaltningen om du har frågor.
Innan du får transportera farligt avfall från din egen verksamhet eller andras så måste du göra en anmälan eller söka tillstånd hos länsstyrelsen Länk till annan webbplats..
När du som har verksamhet lämnar ditt farliga avfall till en transportör ska du och transportören som tar emot ditt avfall se till att det finns ett transportdokument. Transportdokumentet ska vara undertecknat av dig som lämnar det farliga avfallet.
I transportdokumentet ska det framgå:
Farligt avfall som uppstår i ditt hushåll ska du lämna enligt Kretslopp Sydosts anvisningar Länk till annan webbplats..
Nästan alla verksamheter producerar någon form av farligt avfall som till exempel elektronik, lysrör och olika kemikalier. En verksamhet kan vara allt från en stor fabrik till ett företag med få anställda som en frisersalong, biltvätt eller advokatbyrå.
Alla yrkesmässiga verksamheter som producerar eller hanterar farligt avfall ska rapportera in till ett särskilt avfallsregister.
Det gäller alla verksamheter som:
Naturvårdsverket - Avfallsregister Länk till annan webbplats.
Du behöver uppge en avfallskod när du antecknar och registrerar farligt avfall.
Du hittar en förteckning över olika avfallstyper och vilken avfallskod de har i bilaga 3 i Avfallsförordning (2020:614). Avfallstyperna är indelade i kapitel (tvåsiffrig kod) och underkapitel (fyrsiffrig kod).
De avfalltyper som är markerade med en asterisk (*) i bilagan anger att det är ett farligt avfall.