Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Maten i förskolan

Måltiderna bidrar till att ge barnen en positiv upplevelse av måltider och en naturlig inställning till mat. Vi arbetar aktivt i våra förskolor för att både maten och måltidsvanorna ska vara så bra som möjligt.

I kommunens förskolor serveras varje dag lunch som utgår från en basmatsedel. Matsedeln är säsongsanpassad och gjord på 52 veckor. För de förskolor som har så kallat mottagningskök anpassas matsedeln från skola och äldreomsorg till förskolan.

Riktlinjerna i basmatsedeln utgår ifrån riktlinjer för bra mat i förskolan och skolanPDF som har Livsmedelsverkets riktlinjer som grund.

Varje dag serveras två till tre olika sallader eller grönsaker utifrån säsong. Har ditt barn behov av specialkost ska du fylla i en blankett för ansökan om specialkostPDF.

För att maten i förskolan ska vara så bra som möjligt strävar vi efter så kort varmhållningstid som möjligt. All mat är näringsberäknad och uppfyller näringsrekommendationerna samt är omväxlande och tillagad av råvaror av hög kvalitet.

Aktuella matsedlar

På din förskolas webbplats kan du läsa aktuell matsedel.

Maten fördelad över dagen

Frukosten motsvarar 20–25 procent av dagens kost. Den består av mjölkprodukter och spannmålsprodukter som gryn och flingor, smörgås med pålägg, frukt/bär och grönsaker.

Lunchen motsvarar 25–35 procent av dagens kost. Den innehåller varmrätt, grönsaker, dryck (mjölk och vatten) och bröd med matfett.

Middag/kvällsmål, som vanligtvis äts i egna hemmet, bör motsvara cirka 30 procent av dagens kost.

Barn behöver ett till tre mellanmål per dag. Mellanmålen ska vara baserade på mjölkprodukter, smörgås med pålägg, frukt och grönsaker.

Prova maten!

För att du som förälder eller vårdnadshavare ska kunna smaka, se och höra hur det är vid matsituationen i förskolan så bjuder vi på en gratis lunch. Skriv ut, fyll i och och ta med denna kupongPDF.

När du har ätit lunchen så önskar vi att du fyller i en enkät, där vi får veta vad du tycker om maten, miljön och bemötandet.

Kontakt

Lena Ottosson

Lena Ottosson

Kostchef
Måltidsservice, Kommunledningsförvaltning
Telefon: 0383-972 50, 070-375 35 49
Lena.Ottosson@vetlanda.se

Senast uppdaterad 2017-10-04

Synpunkt Vetlanda