Vetlanda kommun logotyp

Frågor och svar för feriepraktikanten

"Får man lön?", "Vad är en tidrapport?" och "Vad finns det för praktikplatser?". Här finns svaren på många frågor som vanligtvis dyker upp innan eller efter att du ansökt om en feriepraktikplats.

Morot blir uppskuren i olika varianter i måltidskök.

Frågor inför din feriepraktik

Feriepraktik innebär en möjlighet att prova på arbetslivet under handledning och få en första arbetslivserfarenhet samtidigt som du får möjlighet att tjäna egna pengar.

Som feriepraktikant praktiserar du tillsammans med handledare till skillnad mot sommarvikarie som ersätter ordinarie personal under dennes semester.

Du som fyllt 18 år kan söka vanligt sommarjobb. Länk till annan webbplats.

Du som är folkbokförd i Vetlanda kommun och som slutar årskurs 9, årskurs 1 eller 2 på gymnasiet eller samtliga årskurser på gymnasiet inom prioriterade målgrupper.

De prioriterade målgrupperna är:

  • Ungdomar med funktionsnedsättning
  • Ungdomar inom Kommunala aktivitetsansvaret (KAA)
  • Ungdomar som går Introduktionsprogrammen på gymnasiet.
  • Ungdomar med behov uppmärksammade av studie- och yrkesvägledare, socialpedagog eller av centrala elevhälsan.

Ansökan om feriepraktik öppnar 28 februari. Du skickar in din ansökan via vår e-tjänst och behöver BankID för att kunna ansöka.

Feriepraktik, ansökan Länk till annan webbplats.

När du skickat in din ansökan kan du inte ändra veckor och plats. Var därför noga med att du och din vårdnadshavare är överens om det du fyller i ansökan.

Du och din vårdnadshavare får en bekräftelse via e-post eller SMS när vi har mottagit din ansökan.

Vi försöker så långt det är möjligt att matcha mot önskad verksamhet, vald period eller ort. Men kan inte garantera önskad plats då det är många sökande och begränsat antal platser. Ju mer flexibel du är i din ansökan desto större chans att få något av dina val.

Ja, beskriv din situation så noga du kan i din ansökan. Förklara vad du behöver för att det ska fungera så bra som möjligt på din praktikplats. Det ger INTE sämre förutsättningar till att få en praktikplats.

Nej, tilldelning av plats är beroende av antal sökande i förhållande till antal platser.

Nej, du kan endast skicka in din ansökan mellan 28 februari och 31 mars.

Du får besked om tilldelad plats via e-post under vecka 17.

Om du eller vårdnadshavare inte har möjlighet att skriva under med hjälp av BankID, hör av dig till arbetsmarknadsenheten@vetlanda.se. Då skickar vi blanketter till dig för manuell ansökan.

Frågor när du blivit tilldelad till praktikplats

Ja, det erbjuds information från Arbetsmarknadsenheten och Centrala elevhälsan i Hörsalen ovanför Vetlanda bibliotek vid två tillfällen, 27 maj eller 4 juni mellan klockan 16 och 17. Du väljer ett av tillfällena. Ingen anmälan krävs.

Här ges information om vad som förväntas av dig som feriepraktikant, allmän information om närvaro, lönekontoanmälan, registerutdrag, skatteblankett samt information om ”Läsa äger”, Länk till annan webbplats.

Det är också ett tillfälle för dig att lämna in blanketter och ställa frågor.

Nej. Om du inte är intresserad av din tilldelade plats så tacka du nej snarast möjligt, så att platsen kan tilldelas en annan sökande.

Du tackar nej via e-tjänsten eller via arbetsmarknadsenheten@vetlanda.se.

Du kommer endast att erbjudas en plats. Har du tackat nej kommer du inte att erbjudas ny praktikplats.

Att tacka ja innebär att du accepterar din tilldelade plats och att du är väntad i verksamheten. Om du inte är intresserad av tilldelad plats så är det viktigt att du snarast tackar nej till platsen, så att platsen kan tilldelas annan sökande.

Du tackar i första hand ja eller nej via e-tjänsten alternativt via e-post, arbetsmarknadsenheten@vetlanda.se.

Meddela arbetsmarknadsenheten så snart du kan via meddelandefunktionen i e-tjänsten eller via e-post, arbetsmarknadsenheten@vetlanda.se.

Under vecka 17 skickar vi ut besked om tilldelad plats via e-post. I beskedet står det vem som är din handledare och kontaktuppgifter till denna.

Du erbjuds upp till sex timmar per dag inklusive 30 minuters rast, fem dagar i veckan under två veckors tid. Du får jobba max 60 timmar totalt.

Du praktiserar inte på midsommarafton. Du som praktiserar vecka 25 när midsommarafton infaller kan i samråd med din praktikplats och handledare jobba in förlorade timmar andra dagar. Du som fyller minst 16 år under året får enligt lag dock jobba max 8 tim per dag.

Vid praktik på muséet, som har ordinarie öppettider tisdag till söndag, förekommer praktik på lördagar och söndagar.

Du som har blivit erbjuden en praktik inom skola eller förskola behöver begära utdrag ur belastningsregistret.

Skola eller förskola, e-tjänst | Polismyndigheten Länk till annan webbplats..

Tänk på att handläggningstiden är upp till 2 veckor.

Du visar upp registerutdraget på din praktikplats som noterar att du visat utdraget. Originalet behåller du själv, det är giltigt ett år.

Frågor om arvode, skatt och närvarorapportering

Du får en ersättning med 65 kronor per timma. Du får ersättning för antal utförda praktiktimmar. Du kan endast få ersättning för max 60 timmar.

Vetlanda kommun har Swedbank som löneutbetalande bank. Har du sedan tidigare ett konto på Swedbank där du fått lön eller arvode utbetalt från kommunen, så kommer pengarna att betalas ut till det. Har du inte det redan idag, så behöver du anmäla ditt bankkonto till Swedbank. Det gör du genom att besöka Swedbanks kontor tillsammans med vårdnadshavare.

Om du inte anmäler konto för utbetalning så kommer du få en utbetalningsavi via posten till din folkbokföringsadress, och får själv gå till banken och lösa in avin.

För dig som praktiserar under veckorna 25-29 så betalas ditt arvode ut 25 juli 2025.
För dig som praktiserar under veckorna 30-33 så betalas ditt arvode ut 27 augusti 2025.

Om du blir sjuk meddelar du din praktikplats det innan arbetsdagen börjar. Det betalas ingen ersättning för tiden du är frånvarande.

Din handledare eller chefen för praktikplatsen rapporterar efter slutförd praktikperiod hur många timmar du utfört på praktikplatsen.

Arvodet som betalas ut till dig baseras på antal utförda praktiktimmar. Ersättningen är 65 kronor per timma. Du kan endast få ersättning för max 60 utförda praktiktimmar.

Om du tjänar mindre än 24 873 kronor under 2025 behöver du inte betala någon skatt. Använd i så fall detta intyg som du kan skriva ut och fylla i och lämna till din arbetsgivare.

Länk till Skatteverkets intyg för utskrift:
Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag (SKV 434 utgåva 14) Länk till annan webbplats.

Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag skickar du senast vecka 24 till postadress:

Vetlanda kommun
Lönekontoret
574 80 Vetlanda

Eller senast under vecka 24 lämna in underskriven blankett i postfacket på Gröna huset, polishuset i Vetlanda. Brevinkastet finns till vänster om entrédörren och är märkt med Gröna huset. Postfacket är öppet dygnet runt.

Du kan också lämna in ifylld blankett vid något av våra informationstillfällen i Hörsalen, Vetlanda bibliotek 27 maj eller 4 juni mellan klockan 16 och 17.

Andra frågor

Nej, när du ansöker om plats så planerar och räknar praktikplatsen med att du fullgör dina 2 veckor.

Du ansvarar själv för kunna ta dig till och från din praktikplats. Kommunen står inte för transport eller busskort. Det är därför viktigt att du i din ansökan bara anger de områden dit du själv kan förflytta dig till.

Nej, du står själv för din egen mat under din praktikperiod. Fråga din handledare hur det ser ut med möjligheten att ha med sig matlåda eller att kunna värma mat på just din praktikplats.

Ja, det fylls i av din handledare. Be din handledare om intyg om du önskar det.

Ja, men låt den ligga i fickan. Under arbetstid är det fokus på arbets­uppgifterna. Utifrån sekretess är det inte tillåtet att fota eller filma i verksamheterna med privat mobil.