Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Detta finns i arkivet

I kommunarkivet i Vetlanda finns mängder av spännande information om Vetlandas historia, utveckling och personer som bott här. Den äldsta handlingen i arkivet är ett skogsskifte från 1798.

I kommunarkivet finns mängder av spännande information.

I arkivet i Vetlanda hittar du 1 250 hyllmeter med både allmänna handlingar och handlingar som skyddas av offentlighets- och sekretesslagen.

Vet du vad en fyrktalslängd är? Det är en sorts röstlängd från början på 1900‑talet som visade vem som ägde mest och därmed också fick flest röster. Hos oss kan du se fyrktalslängder och få reda på vem som hade mest röster i Hvetlanda Köping.

Handlingar som visar hur kommunen arbetat

År 1863 infördes den kommunala organisationen i Sverige. Från detta år skulle kommunerna på lokal nivå sköta de flesta frågor som inte var direkt kyrkliga. I arkivet finns mycket av det arbete som kommunen utfört och vilka beslut som har tagits. Du kan till exempel se hur skola, fattigvård och bebyggelsen har ändrats. Det är också här som dina skolbetyg och skoljournaler finns.

Arne Jacobssons samling

År 2004 skänkte journalisten och författaren Arne Jacobsson sin stora samling till Vetlanda kommun. Samlingen finns nu i arkivet och innehåller information om Vetlanda från 1800-talet fram till vår tid. Den består av över 100 boxar och pärmar och innehåller tidningsurklipp, rullband från Sveriges Radio och mycket annat intressant. Arne Jacobsson har gjort ett register över innehållet för att man lättare ska kunna hitta det man söker.

Ädelforsarkivet

I arkivet bevaras även Ädelforsarkivet. Det är deponerat av Vetlanda Museum och ägs alltså inte av Vetlanda kommun och arkivet. Efter en överenskommelse 1982 flyttades materialet från Ädelfors till arkivet i Vetlanda stadshus. Ädelforsarkivet innehåller många ekonomiska redogörelser men du kan även finna information om personer som på något sätt varit engagerade i gruvverksamheten i Ädelfors.  

Vill du ha hjälp att hitta?

Om du söker något speciellt är du välkommen till arkivet för att söka efter uppgifter. Du kan också ringa oss och tala om vad du söker så kan vi försöka hjälpa dig.

Kontakt

Lotta Bynert

Lotta Bynert

Arkivföreståndare
Kommunledningsförvaltningen
Kommunkansliet
Telefon: 0383-971 35, 072-713 65 13
kommunarkivet@vetlanda.se

Telefontid:

  • Måndag-torsdag klockan 8.30-10

Senast uppdaterad 2017-05-18

Synpunkt Vetlanda