Biodlare med passion för frukt och grönt

Nästan varje tisdag och lördag står de på torget i Vetlanda. Där säljer de frukt och grönsaker, honung och egenproducerad äppelmust. Företaget Bi & Grönsaks companiet har funnits i närmare 20 år och fortsätter att utvecklas.

Carina och Kenth Svensson framför sitt grönsaksstånd på torget

Carina och Kenth Svensson tillverkar en del egna produkter hemma i Näsby som sylt, must och honung.

På torget i Vetlanda ringlar kön lång till ståndet där det säljs frukt och grönsaker. Det verkar vara många som är sugna på färska grönsaker just den här dagen. Försäljarna som står där heter Carina och Kenth Svensson och de driver företaget tillsammans.

Det som började med ett brinnande intresse för bin och biodling utvecklades snabbt till ett företag som säljer allt från grönsaker till sylt och ägg. Det var när Carina och Kenth köpte ett hus i Näsby som Carina började intressera sig för biodling.

– Ingen av oss hade bott på landsbygden innan men vi hade både en längtan dit och sökte länge efter ett hus att trivas i. Till slut hittade vi huset i Näsby, säger Kenth.

Samtidigt som Carina tog hand om sina bin och slungade honung hjälpte hon till att sälja grönsaker på torget. Snart kom hon att ta över företaget som då hette Grönsaks companiet, detta var närmare 20 år sedan och sedan dess driver hon företaget med hjälp av sin man Kenth som främst hjälper till under sommarmånaderna.

Egna produkter

Företaget säljer idag främst sina produkter på torgen runt om på Höglandet.

– Vi säljer även fruktkorgar till företag och grönsaker till en del restauranger, berättar Kenth.

Många av produkterna köper de in från företag i närområdet.

– Det mesta av det vi säljer är närproducerat. Vi försöker knyta an med så många lokala leverantörer som möjligt. Sen odlar vi en del hemma men det är ytterst lite, säger Kenth.

Till försäljning har de även en del produkter som de tillverkar själva. Bland annat flera olika sorters sylt som görs på överskottet av bär från deras försäljning, även must och slungad honung.

– Vi använder oss av gamla recept och våra produkter är utan konserveringsmedel, säger Kenth.
Svenska grönsaker.

Morötter och rödlök i lådor

Svenska grönsaker.

Musteri hemma

Hemma på tomten i Näsby finns i dag 12 bisamhällen. När ramen är täckt slungas honungen som sen hälls upp i glasburkar. Hemma har de även ett musteri. Hit kan du komma med dina överblivna äpplen och sen få tillbaka dem som färskpressad äppelmust.

– Det går även bra att lämna dem till oss när vi står på torget, då får du tillbaka dem som must en vecka senare, säger Kenth.

Att sälja frukt och grönt är mer än ett heltidsjobb men det är också något som både Carina och Kenth trivs med.

– Det tar såklart väldigt mycket tid men det är något som vi båda gillar. Det bästa är att få träffa alla kunder och kunna presentera bra produkter från Sverige, säger Kenth.

De ser båda mycket positivt på framtiden.

– Vi kommer fortsätta med detta så länge vi båda tycker att det är kul och orkar.

Burkar med hemgjord hallonsylt och blåbärssylt

Hemgjord sylt.